Kotka selvittää sähkökauppojen välityspalkkiota – Kaupunginhallitus epäilee ex-kaupunginjohtajaa virkarikoksesta

Osakejärjestelyt tehtiin lähes kolme vuotta sitten. 700 000 euron lasku tuli tänä keväänä.

Kimmo Seppälä

Kotkan kaupunginhallitus epäilee entisen  kaupunginjohtajan Henry Lindelöfin syyllistyneen virkarikokseen.
Kotkan kaupunginhallitus epäilee entisen kaupunginjohtajan Henry Lindelöfin syyllistyneen virkarikokseen.

Kotkan kaupunki on ryhtynyt selvittämään Kymenlaakson Sähkö oy:n sähkökauppoihin liittyvää välityspalkkiota.

Kaupunki kertoo tiedotteessa, että se on saanut noin 700 000 euron laskun osakejärjestelyjen asiantuntijapalveluista. Osakejärjestelyt tehtiin kesällä 2017 ja lasku tuli tänä keväänä.

Kotkan kaupunginhallitus epäilee, että entinen kaupunginjohtaja Henry Lindelöf on syyllistynyt virkarikokseen solmiessaan kaksi lähes saman sisältöistä ja kaupunginhallituksen käsityksen mukaan päällekkäistä sopimusta kahden eri yrityksen kanssa, joita on edustanut sama henkilö.

Kotkan kaupunki on jo suorittanut asiantuntijapalveluista korvauksen eräälle toiselle yritykselle heti osakelunastuksen jälkeen.

Sopimus tehtiin ilman kaupunginhallituksen hyväksyntää

Kymenlaakson Sähkö Oy:n osakejärjestelyihin liittyvät neuvottelut käytiin vuosina 2015–16. Osakejärjestelyjen muodosta ja eri sopimuksista päästiin ratkaisuun vuoden 2017 alussa, ja järjestelyt toteutettiin kesällä 2017.

Kotkan kaupunki sai kuitenkin vasta tänä keväänä osakejärjestelyihin liittyvän maksuvaatimuksen. Kaupungin talousyksikkö on nyt selvittänyt sopimuksen taustaa sekä laskun esittäneeltä taholta että toiselta asiantuntijapalveluita toimittaneelta taholta. Lisäksi on käyty keskusteluja entisen kaupunginjohtajan Henry Lindelöfin kanssa.

Kaupungin tiedotteen mukaan selvittelyn perusteella on voitu havaita, ettei laskun taustasta ole saatu riittävästi tietoa, jotta lasku voitaisiin riidattomasti maksaa velkovalle taholle. Kaupunki onkin varautunut riitauttamaan laskun ja ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin laskun suhteen. Kaupunki on myös varautunut ottamaan kaupungin ulkopuolisen lakimiehen asiaa hoitamaan.

Alustavassa tarkastuksessa on havaittu, ettei toimeksiantosopimuksessa hankinnasta ole löytynyt hankintapäätöstä. Hankinnan arvon perusteella hankinta olisi tullut saattaa kaupunginhallituksen ratkaistavaksi.

Kotkan kaupunginhallitus on päättänyt valtuuttaa kaupunginjohtaja Esa Sirviön tekemään poliisille tutkintapyynnön poliisille osakekaupoista. Nyt halutaan tutkia, onko Lindelöfillä ollut toimivaltaa sopimuksen solmimiseen.

Juttua täydennetty kello 22.37. Lisätty lisää tietoja osakejärjestelyistä ja nyt tulleesta laskusta.