Kotkan tunnetuin herkku posso syntyy käsityönä

Tea Turkian ja Tiina Pekkasen edessä on paloiteltua munkkitaikinaa. Kullakin palalla on painoa 80 grammaa.
Tea Turkian ja Tiina Pekkasen edessä on paloiteltua munkkitaikinaa. Kullakin palalla on painoa 80 grammaa.

Posso tunnetaan kotkalaisena perinneherkkuna. Niitä on valmistanut lähes 60 vuoden ajan Kotkan Leipä Ky ja resepti on yhä sama. Yrityksen perustaja Veikko Turkia teki maistuvat munkkipossot alusta pitäen käsityönä ja samaa periaatetta pitävät kunniassa perheyrityksen nykyisetkin vetäjät.

— Taikinakone ja paloituskone meillä on, mutta muuten leipominen tapahtuu edelleen käsin kaulimalla, sanovat Tiina Pekkanen ja Tea Turkia. Leipomon toinen iso suosikki on lihapiirakka, joka myös syntyy enimmäkseen käsityönä.

Nykyään suurin osa leipomon tuotteista, joihin myös kuuluvat kauraleipä ja sämpylät, myydään omassa myymälässä Itäkadulla. Takavuosina Kotkan torin merkitys oli iso, mutta siellä myynti on hiipunut parhaimpiin vuosiin verrattuna.

Pekkasen ja Turkian mukaan leipomon toiminnan johtotähtenä on se, että tuotteita paistetaan pitkin päivää. Näin niitä saa tuoreena ja lämpimänä muulloinkin kuin aamuvarhaisella. Viimeiset herkut otetaan rasvakeittimestä ulos kello 11-12, kesällä voi mennä myöhempäänkin. Possojen ja lihapiirakoiden määrä vaihtelee päivittäin sekä vuodenaikojen mukaan. Sadoista kuitenkin puhutaan päivää kohden ja kesäaikana menekki on suurin. Torin ja myymälän ohella tuotteita saa kolmesta Kotkansaaren marketista.

Ruoka-aineiden terveellisyydestä puhutaan nykyään paljon ja usein sokerit sekä rasvat saavat osakseen vähintään paheksuntaa. Kotkan Leivän omistajat myöntävät, etteivät possot ja lihapiirakat ole mitään terveystuotteita, mutta he vakuuttavat valmistusreseptin säilyvän muuttumattomana.

— Herkuttelu sallittakoon. On sitten jokaisen ihmisen oma asia päättää, miten usein herkuttelee.

Perheyrityksen toiminnan jatkumisen kannalta on positiivista, että kotkalaisille herkut kelpaavat. Tea Turkia toivoo, että yrityksen ohjaksiin tarttuu tulevaisuudessa hänen tyttärensä Marika Korhonen.

Juttusarjassa esitellään alueella kymmeniä vuosia toimineita yrityksiä.

Kotkan Leipä Ky

Veikko Turkia perusti leipomon tammikuussa 1957. Nykyinen leipomo sekä myymälä ovat sijainneet Itäkatu 2:ssa vuodesta 1986.

Omistajat Veikko Turkian tyttäret Tea Turkia ja Tiina Pekkanen. Työntekijöitä viisi.

Päätuotteet munkkiposso, lihapiirakka, kauraleipä ja sämpylät.

Tuotteita saatavissa omien myyntipisteiden lisäksi paikallisista marketeista ja grillikioskeista sekä Kotkan Torikahvilasta.

Veikko Mäenpää