”Mr. kotkalainen koripalloilu” Erkki Hiltunen on kuollut — ”Sanat eivät riitä kertomaan sitä tiedon määrää, jonka hän ammensi kotkalaiseen ja suomalaiseen koripalloiluun”

91-vuotiaana kuollut valmentajalegenda luotsasi 40 vuoden aikana 34 joukkuetta SM-mitaleille ja teki paljon muutakin koripalloilun hyväksi.

KTP

KTP nousi tällä joukkueella SM-sarjaan vuonna 1957. Valmentaja Erkki Hiltunen takarivissä vasemmalla.
KTP nousi tällä joukkueella SM-sarjaan vuonna 1957. Valmentaja Erkki Hiltunen takarivissä vasemmalla.

Kotkalaisen koripalloilun historian merkittävimpiin vaikuttajiin kuulunut Erkki Hiltunen on kuollut. ”Mr. kotkalainen koripalloilu” oli kuollessaan 91-vuotias.

Hiltunen oli syntynyt 27. heinäkuuta 1927 Kotkassa. Useimmat kotkalaiset koripallosuuruudet ovat nousseet palloilusankareiksi pelaajana, mutta Hiltunen teki sen lähes yksinomaan valmentajana. Hän toimi valmennustehtävissä KTP:ssä 40 vuoden ajan ja voitti hurjat 34 SM-mitalia, joista 16 kultaista.

Eki oli parhaita valmentajia mitä minulla koskaan oli. — Jarkko Tuomala

— Eki oli tärkeimpiä — varmaankin kaikkein tärkein — vaikuttaja siihen, että Kotkasta on tullut niin tunnettu koripallokaupunki, KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström sanoo.

— Sanat eivät riitä kertomaan sitä tiedon määrää, jonka hän ammensi kotkalaiseen ja suomalaiseen koripalloiluun.

Lindström oli juniorina itsekin hetken aikaa Hiltusen valmennettavana ja kunnioitus säilyi loppuun asti.

— Ei tästä ole kuin pari vuotta, kun juttelimme yhdessä KTP:n asioista — taktiikasta ja pelaajavalinnoistakin. Kun Erkki Hiltunen puhui koripallosta, kannatti kuunnella.

31-vuotiaana mestarivalmentajaksi

Hiltunen oli vain 31-vuotias, kun hän luotsasi KTP:n miehet seuran ensimmäiseen Suomen mestaruuteen vuonna 1958. Hän ei kuitenkaan pitänyt sitä valmentajauransa kruununa.

— Tärkein oli A-juniorien Suomen mestaruus vuodelta 1955. Siitä vanhemmat pelaajat ottivat mallia — että heidänkin pitää pärjätä, Hiltunen sanoi vuonna 2012, kun hänen valmentajapaitaansa nostettiin Karhuvuoren urheilutalon seinälle yhdessä Larry Poundsin pelipaidan kanssa.

Hiltusen KTP nousi SM-sarjaan kaudeksi 1957 ja ylsi sen jälkeen viisi kertaa peräkkäin mitaleille 1957—61.

Kimmo Seppälä

Erkki Hiltusen ja Larry Poundsin paidat nostettiin Karhuvuoren urheilutalon seinälle vuonna 2012. He olivat ensimmäiset kotkalaiset koripalloilijat, joille tämä kunnia suotiin.
Erkki Hiltusen ja Larry Poundsin paidat nostettiin Karhuvuoren urheilutalon seinälle vuonna 2012. He olivat ensimmäiset kotkalaiset koripalloilijat, joille tämä kunnia suotiin.

”Parhaita mitä minulla oli”

Hiltusella oli suuri välillinen vaikutus myös KTP:n 1980- ja 1990-lukujen isoihin voittoihin, sillä hänen 1970-luvulla valmentamassaan menestyksekkäässä juniorijoukkueessa kasvoivat seuran kultaisimpien vuosien joukkueen kotimaiset kulmakivet Pertti Marttila ja Jarkko Tuomala.

— Eki oli parhaita valmentajia mitä minulla koskaan oli. Hän teki lähtemättömän vaikutuksen, joka säilyi pitkään juniorivuosien jälkeenkin, Tuomala sanoo.

— Ei meillä mitään superhuippuja siinä junnuporukassa ollut, mutta Eki teki meistä erinomaisen joukkueen, jossa kenet tahansa saattoi laittaa kentälle tason putoamatta.

Viimeisen SM-mitalinsa, pronssin, Hiltunen voitti KTP:n C-poikien valmentajana vuonna 1995.

Paljon muutakin kuin valmentaja

Hiltunen ei ollut vain menestyksekäs valmentaja. Hän ehti tehdä koripalloilun hyväksi paljon muutakin.

Hän toimi erotuomarina 73 pääsarjaottelussa ja maaotteluissakin, vaikutti Suomen koripalloliiton luottamustehtävissä, kirjoitti Toni Bärlundin kanssa kaksiosaisen KTP:n koripalloilun historiakirjan ja oli vahvasti mukana myös silloin, kun Kotkaan puuhattiin koripallomuseota.

Vähemmilläkin meriiteillä pääsisi suomalaisen koripalloilun kunniagalleriaan Hall of Fameen. Hiltuselle kutsu kävi vuonna 2014.

— Eki oli Mr. kotkalainen koripalloilu. Hän teki täällä koripallon eteen enemmän kuin kukaan muu, vuoden 1958 SM-joukkueessa pelannut Juhani Ollikainen sanoo.

Joulukuun 10. päivänä tulee kuluneeksi 60 vuotta vuoden 1958 mestaruudesta.

— Meidän jäljellä olevien oli tarkoitus mennä sitä pienellä porukalla juhlistamaan. Ekin paikka jää nyt tyhjäksi.

Jukka Lehtoranta

Mika Arola luovutti Erkki Hiltuselle muistotaulun A-poikien Suomen mestaruuden 50-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2005.
Mika Arola luovutti Erkki Hiltuselle muistotaulun A-poikien Suomen mestaruuden 50-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2005.