Muuttopiiri pyörii Haminassa — vanha kaupungintalo on käytännössä tyhjä ja melkein kaikki Raatihuoneen käyttäjät vaihtuvat

Sisäilmaongelmat ja pyrkimys tilojen tehokkaampaan käyttöön ovat laittaneet muuttokuormat liikkeelle.

Antti-Jussi Larvio

Muuttopiiri pyörii Haminassa — vanha kaupungintalo on käytännössä tyhjä ja melkein kaikki Raatihuoneen käyttäjät vaihtuvat

Moni palvelua kaipaava kaupunkilainen on mennyt väärän oven taakse viimeaikoina Haminassa. Syy siihen, ettei etsittyä palvelua olekaan löytynyt totutusta paikasta, on kaupungissa käynnissä oleva mittava toimipaikkojen muutto.

Haminan kaupungin vs. tilapalvelupäällikkö Ulla Enamo-Postin mukaan muuttoliike on aiheutunut muun muassa sisäilmaongelmista, mutta pyrkimyksenä on myös tehostaa ja tiivistää toimintoja.

Merkittävin muuttojen seuraus on, että vanha kaupungintalo Fredrikinkadulla on käytännössä tyhjä. Jäljellä siellä on vain Hamina Asunnot Oy, joka sekin etsii Enamo-Postin mukaan korvaavia tiloja muualta.

— Vanhalla kaupungintalolla jotkut oireilivat, mutta suurin syy sen tyhjentämiseen oli vapaiden tilojen tarjonta muualla kaupungin kiinteistöissä, Enamo-Posti sanoo.

Vanhalta kaupungintalolta on muuttoliike suuntautunut Puistokadulla sijaitsevaan kaupungintaloon eli entiseen Vehkalahden kunnantaloon, josta ovat uuden kodin löytäneet koulutus- ja varhaiskasvatuksen sekä nuorisopalvelujen henkilöstö.

Raatihuoneella vaihtuvuutta

Myös Raatihuoneelta on siirrytty Puistokadulle. Raatihuoneelta ovat lähteneet asianhallintapalvelut ja kirjaamo, hallintopäällikkö, assistentit ja viestintä. Vajausta Raatihuoneen käytölle ei kuitenkaan synny, sillä sinne jääneet kaupunginjohtaja ja johdon assistentti saavat seurakseen Rautakorttelista muuttavan vetovoimapalveluiden henkilöstön eli tattoon ja bastionin työntekijät sekä vetovoimapalvelupäällikön. Rautakorttelin jättää myös kulttuuripalvelut, jotka siirtyy pääkirjaston tiloihin.

Kyseiset muutot tuovat kaupungille säästöä, sillä niiden myötä voidaan luopua Rautakorttelin vuokratuista tiloista. Rautakortteliin tosin jää vuokralle käytännön syistä vielä viereisen kaupunginmuseon henkilökunta, sillä museossa ei ole toimistotiloja.

Liikuntapalvelujen sisällöntuotannosta vastaava henkilöstö on jättämässä Linnoituksen uimahallin tilat ja siirtymässä pääkirjastoon.

Myös keskustan ulkopuolelle

Kaikille ei tilaa keskustan kiinteistöistä kuitenkaan ole löytynyt. Jo aikaisemmin Haminan sosiaalipalvelujen henkilöstö on muuttanut Haminan satamassa sijaitsevaan toimistokeskus Kuorsaloon. Perässä sinne lähti myös kaikki toimintonsa yhteen tilaan halunnut Haminan Vesi.

Sataman toimistokeskukseen on viimeisimmäksi muuttanut henkilökuntaa myös Haminan terveyskeskuksesta. Enamo-Postin mukaan sisäilmaongelmat ovat ajaneet sinne astma-, diabetes-, jalka- ja reumahoitajat.

Tyhjät ja tarpeettomat kiinteistöt kaupunki pyrkii myymään. Keskustan kaksi suurinta noista kiinteistöistä ovat tällä hetkellä vanha kaupungintalo ja Sibeliuskadulla sijaitseva kokonainen sisäilmaongelmainen kerrostalo, jossa aikaisemmin toimi kaupungin sosiaalipalvelut. Kiinteistö on ollut tyhjänä jo pitkään, sillä sosiaalipalvelut pakeni sieltä eri väistötiloihin ennen siirtymistään satamaan.