Isännöitsijä: Kotkalaisissa taloyhtiöissä ei saa ruokkia lintuja talvella — Talviruokinta voi aiheuttaa rottaongelman

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kehottaa sopimaan lintujen talviruokinnalle säännöt, joita noudattamalla vältytään ongelmilta. Jos lintulaudan ympäristö pidetään siistinä, se ei houkuttele rottia paikalle.

Mika Strandén

Taloyhtiö voi kieltää lintujen talviruokinnan.
Taloyhtiö voi kieltää lintujen talviruokinnan.

Kun säät kylmenevät ja maa jäätyy, on oikea aika aloittaa lintujen talviruokinta. Taloyhtiössä asuvan kannattaa kuitenkin muistaa, että lintujen ruokintaan liittyvät käytännöt vaihtelevat taloyhtiöittäin, eikä ruokintaa kannata aloittaa omin luvin.

— Lähtökohtaisesti kotkalaisissa taloyhtiöissä ei saa ruokkia lintuja talvella. Sitä on pyydetty välttämään, koska seurauksena voi olla jyrsijäongelma. Rottaongelmia on aina silloin tällöin ollut ja niihin vetoammekin, kun asukkaiden kanssa tulee puhetta lintujen talviruokinnasta, kertoo isännöintitoimenjohtaja Kari Taka Kotkan Seudun Talokeskuksesta.

Taka kertoo, että lintujen ruokkiminen on kiellettyä piha-alueilla, parvekkeilla ja parvekkeilta.

— Kieltoa noudatetaan vaihtelevasti. Lintujen ruokinta ei kuulu piha-alueille. Jos joku haluaa viedä linnuille tai muille eläimille ruokaa metsään, on se sallittua.

Taloyhtiö voi kieltää lintujen talviruokinnan

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen muistuttaa, että lupa ruokintaan ja ruokintapaikkaan on aina kysyttävä taloyhtiöltä. Taloyhtiöllä on myös oikeus kieltää ruokinta kokonaan.

— Kieltojen taustalla saattaa olla aiempia kokemuksia ruokinnan aiheuttamasta häiriöstä ja epäsiisteydestä, Pynnönen sanoo.

Kieltämisen sijaan Pynnönen suosittelee sopimaan lintujen talviruokinnalle säännöt, joita noudattamalla vältytään ongelmilta.

— Säännöistä tärkein on se, että ruokintapaikkaa ylläpitävä asukas huolehtii ruokintapaikan siisteydestä. Ennalta kannattaa sopia myös se, miten toimitaan, jos ongelmia ilmenee. Jo pelkästään ruokintapaikan ja sen ympäristön pitäminen puhtaana ruoan tähteistä, kuten maahan pudonneista siemenistä, ehkäisee suurimman osan mahdollisista ongelmista.

Päivä Heiskanen

Jos ruokintapaikka pidetään siistinä, ei se houkuttele rottia paikalle.
Jos ruokintapaikka pidetään siistinä, ei se houkuttele rottia paikalle.

Siisti ruokintapaikka ei aiheuta rottaongelmaa

Lintujen talviruokinnan kieltäneet taloyhtiöt perustelevat kieltoa usein rottaongelmalla. Rotta on moniruokainen ja löytää helposti ihmisen tuottamaa jätettä ravinnokseen. Jos lintulaudan ympäristö pidetään siistinä, sillä ei ole erityistä merkitystä alueen rottakannalle.

— Taloyhtiössä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka helpot olosuhteet pihamaalla vilistävällä rotalla on ruokailuun kiinteistöllä. Ehjä jäteastia, jonka kansi myös pidetään kiinni, ei houkuttele rottia, neuvoo Pynnönen.

Jäteastioita täytettäessä ja tyhjennettäessä huomiota kannattaa kiinnittää siihen, ettei ruokajätettä putoa maahan. Ruokajätettä ei saisi joutua myöskään viemäriin, sillä se puolestaan houkuttelee rottia viemäreihin.

Rottien torjunnan Pynnönen kehottaa jättämään ammattilaisten tehtäväksi, sillä myrkyttäminen on luvanvaraista toimintaa. Ammattilainen arvioi, onko rottaongelmaa paikallaan lähteä torjumaan myrkytyksin vai turvautumalla erilaisiin loukkuihin.

— Torjuntatoimia suunnitellessa kannattaa harkita yhteistyötä lähialueen muiden taloyhtiöiden kanssa. Rottayhdyskunta ei nimittäin kunnioita tonttien rajoja.