Kirjolohi syrjäytti lahnan 40 vuotta sitten – Kotkan kalamarkkinoiden teemakala on nyt palaamassa suomalaisten ruokapöytään, lahnan ruotojen poistaminen onnistuu kotikeittiössäkin hyvillä välineillä

Sapokkaan odotetaan ensi viikonloppuna kymmeniä myyjiä. Ruuhkien välttämiseksi markkina-aluetta on laajennettu rannan puolelle.

Kimmo Seppälä

Kotkan kalamarkkinat järjestetään Sapokassa 17.–18. lokakuuta.
Kotkan kalamarkkinat järjestetään Sapokassa 17.–18. lokakuuta.

Kotkan kalamarkkinoilla kannustetaan kävijöitä ympäristötekoihin. Sapokassa ensi viikonloppuna pidettävien markkinoiden teemakalana on lahna, jonka syöminen palvelee vesistöjen hoitoa.

– Kaikki kalansaaliit poistavat vesistöistä fosforia ja typpeä. Lahnakannan pienentäminen on ympäristölle erityisen hyväksi, sillä pohjaa tonkiva kala vapauttaa ravinteita veteen, toiminnanjohtaja Teemu Tast Etelä-Suomen Merikalastajain liitosta sanoo.

Tast kertoo, että särkikalojen heimoon kuuluva lahna onkin tekemässä uutta tulemista suomalaiseen ruokatalouteen. Hän arvelee, että suosion kasvun taustalla ovat ekologiset syyt.

– Ihmiset ovat aiempaa tietoisempia ympäristöasioista. Kun kirjolohi tuli voimalla markkinoille 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa, se syrjäytti joitakin perinteisiä kalalajeja, kuten lahnan. Lohi koettiin helppokäyttöisemmäksi ja se nähtiin punalihaisena kalana arvokkaampana.

Kimmo Seppälä

Kiinnostus lahnaa kohtaan on hiljalleen viriämässä.
Kiinnostus lahnaa kohtaan on hiljalleen viriämässä.

Lahna on erityisen hyvää savustettuna

Särjen tavoin lahna on suomuinen ja ruotoinen kala. Tastin mukaan se on kuitenkin mainettaan parempi ruokakala.

– Etenkin isot lahnat ovat maukkaita. Erityisen hyvää se on savustettuna tai uunissa valmistettuna.

Tastin mukaan ruotojen poistaminen onnistuu kotikeittiössäkin hyvillä välineillä.

– Nykyään on saatavilla laadukkaita fileointiveitsiä. Netistä löytyy paljon ohjeita kalojen fileointiin.

Kalankäsittelyniksejä on tarjolla myös markkinoilla. Kolmesti päivässä pidettävissä esityksissä opastetaan sekä lahnan että sen sukulaiskalan suutarin fileointiin.

Juha Peurala

Lahnan kalastaminen on ympäristöteko, sillä pohjaa tonkiva kala vapauttaa ravinteita veteen.
Lahnan kalastaminen on ympäristöteko, sillä pohjaa tonkiva kala vapauttaa ravinteita veteen.

Järvikalasäilyke on eettisempi vaihtoehto tonnikalalle tai sardiinille

Kaksipäiväisillä markkinoilla on myynnissä erilaisia lahna- ja särkikalatuotteita, joiden suosio on kovassa kasvussa. Tastin mukaan kotimainen järvikalasäilyke on eettisempi vaihtoehto tonnikalalle tai sardiinille.

– Kiinnostus kotimaisia särkikalasäilykkeitä kohtaan on ollut jopa niin voimakasta, että valmistajilla ovat loppuneet tuotteet kesken.

Merikalaakin on tarjolla. Tast kertoo, että markkinoille on tulossa kotkalaisia ja pyhtääläisiä kalastajia omine tuotteineen. Hän korostaa, että kalamarkkinat on myös ruokatapahtuma. Monet tulevat Sapokan torille syömään.

– Myynnissä on laaja kattaus erilaisia kalatuotteita ja -ruokia.

Tuoreen silakan saatavuutta Tast ei pysty vielä lupaamaan, vaikka silakkaa on viime aikoina liikkunut hyvin rannikolla.

– Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mikä on tilanne viikonloppuna. Kaikki riippuu säistä ja saaliista.

Anton Soinne

Lahnasta valmistetaan nykyään erilaisia kalatuotteita, kuten säilykkeitä.
Lahnasta valmistetaan nykyään erilaisia kalatuotteita, kuten säilykkeitä.

Avauspuhujana näyttelijänä Ville Haapasalo

Tavallisesti kalamarkkinoita on järjestetty Kotkan Sapokassa kaksi kertaa vuodessa, toukokuussa ja lokakuussa. Viime kevään markkinat jouduttiin perumaan kokoontumisrajoitusten vuoksi.

Tast kertoo, että syksyllä asiaa puitiin yhdessä terveysviranomaisten kanssa, ja todettiin, että ulkoilmatapahtuma voidaan järjestää turvallisesti.

Tastin mukaan tapahtumaan on ilmoittautunut kymmeniä myyjiä. Vain muutama jätti tulematta vallitsevan tilanteen takia.

– Myyjät ovat lähteneet innokkaasti mukaan, sillä koronarajoitukset ovat vaikuttaneet heidänkin toimeentuloonsa.

Markkinoiden avauspuheen pitää näyttelijä Ville Haapasalo lauantaina kello 12.

– Haapasalon piti olla vieraana jo peruuntuneilla kevätmarkkinoilla. Hän on pitkän linjan kalaharrastaja.

Linda Varoma

Kalamarkkinoita on järjestetty Kotkassa kahdesti vuodessa vuodesta 1998 lähtien. Syksyn markkinat ovat perinteisesti olleet hieman kevään markkinoita isommat.
Kalamarkkinoita on järjestetty Kotkassa kahdesti vuodessa vuodesta 1998 lähtien. Syksyn markkinat ovat perinteisesti olleet hieman kevään markkinoita isommat.

Markkinat laajenevat rannan suuntaan

Tastin mukaan markkinat tulevat olemaan hieman pienemmät kuin yleensä syksyllä.

– Uskon, että pääsemme normaaliin kevätmarkkinoiden kokoon.

Sen sijaan markkina-alue laajenee hieman, sillä rannan puolella ollut tyhjä tila otetaan nyt käyttöön ruuhkien välttämiseksi.

– Myös kalankäsittelyesityksille on varattu enemmän tilaa, jotta katsojat eivät pakkaantuisi vierekkäin.

Kävijöitä muistutetaan turvaväleistä ja käsihygieniasta. Useissa myyntipisteissä on saatavilla käsidesiä.

Tastin kertoo, että markkinoiden huippu ajoittuu puolenpäivän paikkeille.

– Jos haluaa välttää väenpaljoutta, iltapäivän tunnit ovat yleensä rauhallisempia.

Myyntiaika on lauantaina ja sunnuntaina kello 10–16. Tuttuun tapaan Sapokankatu on markkinoiden aikana suljettu liikenteeltä Tulikukon mutkan ja Ruotsinsalmenkadun väliseltä alueelta.

Kotkan kalamarkkinat Sapokassa 17.–18. lokakuuta. Myyntiaika on lauantaina ja sunnuntaina kello 10–16.

3 x Hyviä syitä syödä lahnaa

Kotimainen kala on terveellistä lähiruokaa.

Lahnan syöminen on ympäristöteko. Sen kalastaminen puhdistaa vesistöjä.

Lahna on erinomainen ruokakala etenkin savustettuna.