Luomuliitto kannustaa kuluttajia kysymään luomutuotteita

Sari Tauru

Luomuruispuolukkapuuroa Haminan torilla keskiviikkona.
Luomuruispuolukkapuuroa Haminan torilla keskiviikkona.

Suomi 100 –nimikkeen alla mittelöitiin keskiviikkona luomupuuron syömisen maailmanmestaruudesta. Etelä-Kymenlaaksosta Haminan kaupunki osallistui tapahtumaan ja jakoi eri toimipisteissään 4 500 annosta luomupuuroa.

Mikä luomutuotteiden tilanne on satavuotiaassa Suomessa, Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi?

— Luomutuotantoa on jo yli 10 prosenttia Suomen peltopinta-alasta ja monet tuottajat ovat kiinnostuneita siirtymään luomuun. Monet kuluttajat haluavat nimenomaan suomalaisia luomutuotteita.

— Luomu sopii satavuotiaan juhlintaan erinomaisesti, koska se edistää huomattavasti huoltovarmuutta, kun ulkomailta tuotuja keinolannoitteita ja torjunta-aineita ei tarvita.

— Vuoden Luomutuote -kilpailussa on ennätysmäärä osallistujia ja voittaja julkaistaan Luomuelintarvikepäivässä 5.10. Finlandia-talolla.

Kuluttajan kannalta luomutuotteiden tarjonta on selvästi monipuolistunut kaupoissa. Mistä tämä johtuu?

— Kaupan alan toimijat ovat havahtuneet siihen, että kuluttajat haluavat luomua - täytyy vain ottaa valikoimiin sopivia tuotteita ja tuoda niitä esille.

— Esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa kasvu on selkeää ja kaupat ovat panostaneet siihen mainostamalla tuotteita. Suomessakin monet yritykset ovat nyt tarttuneet luomuun.

Myös tuotteiden hinnat ovat laskeneet takavuosista. Miten tämä selittyy?

— Valikoimiin on valittu arkisempia luomutuotteita siinä missä aiemmin oli lähinnä luksustuotteita, jotka ovat kalliimpia tavanomaisenakin. Kauppakin haluaa sanoa, että luomu on jokapäiväinen tavallisten ihmisten valinta.

— Kuluttajapalaute on yllättävän tehokas tapa vaikuttaa kaupan valikoimiin. Palautetta annetaan suhteellisen vähän. Luomuliitto kokoaa tietoa uutuuksista nettisivuilleen.

Kotimaisten tuotteiden lisäksi kaupoissa on tarjontaa luomutuotteista, jotka tulevat ehkä kaukaa ulkomailta. Miten voi luottaa, että tuotteet ovat luomua?

— Luomusertifikaatti kuuluu vain valvotuille tuotteille ja valvontaa vahvistetaan auditoinneilla, joita on Suomenkin luomuvalvojille tehty myös tänä vuonna. Kuten muunkin ruoan kohdalla, kotimainen on hyvä valinta. Ne tuotteet, joita ei ole kotimaisina saatavilla kannattaa ilman muuta ostaa luomuna, jotta välttyy suurilta torjunta-ainejäämiltä.

Onko yleispätevää määritelmää siitä mitä luomu on?

— Luomun periaatteet ovat maailmanlaajuisessa kattojärjestössä yhdessä päätettyjä. Se, miten ekologisuutta, eläinten hyvinvointia ja terveellisyyttä toteutetaan käytännössä, on kullakin alueella mietitty paikallisiin olosuhteisiin sopivaksi.

Uskotko luomun kilpailukykyyn esimerkiksi päiväkotien ja koulujen aterianvalmistuksessa?

— Meidän täytyy tehdä valintoja, haluammeko ravintorikasta ruokaa esimerkiksi lapsille ja vanhuksille. He ovat kaikkein alttiimpia ruoan haitta-aineille. Luomu voidaan kilpailutuksissa laittaa etusijalle, jos niin päätetään. Kööpenhaminassa 90 prosenttia kouluruoasta on luomua. Suomessa kokeillaan nyt korkeampaa tukea tietyille tuotteille.

Miksi luomu on niin hyvää?

— Mansikan ja monien luomuvihanneksien maku voi olla syy valita luomua. Luomussa ei käytetä keinolannoitteita ja ravinnetasapaino onkin yksi syy parempaan makuun.

— Makuun vaikuttaa kuitenkin monet seikat, joten takuuvarmasti luomun makua ei erota. Tuoreus vaikuttaa makuun paljonkin ja sen takia suoraan tuottajalta ostaminen voi olla paras valinta herkkusuille.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.