Kotkan taiteilijaseura jättää jäähyväiset Uusikuvalle

Juhana Lappalainen

Ekaterina Montonen, Timo Mähönen, Raila Vainonen, Anne-Maria Björninen ja Leena Karjalainen ripustivat teoksiaan Uusikuvaan torstaina.
Ekaterina Montonen, Timo Mähönen, Raila Vainonen, Anne-Maria Björninen ja Leena Karjalainen ripustivat teoksiaan Uusikuvaan torstaina.

Perjantaina galleria Uusikuvassa avautuu Kotkan taiteilijaseuran näyttely, Musta tuntuu. Viikonlopun kestävä näyttely on taiteilijoiden viimeinen kannanotto gallerian sulkemiseen. Esillä on maalauksia, veistoksia ja installaatioita 10 taiteilijalta.

— Teokset on valmistettu tätä näyttelyä varten, kuvataiteilija Ekaterina Montonen kertoo.

Yhdistys piti kantaaottavan näyttelyn jo viime joulukuussa. Puheenjohtaja Timo Mähösen mukaan tämä on uudelleenmuistutus siitä, kuinka ammottavan aukon Uusikuvan lopettaminen jättää taiteilijoiden ja kuvataiteen ystävien sydämiin.

— Juice Leskistä mukaillen, meistä kaikista tuntuu aika pahalta. Teoksia yhdistävä teema on suru. Toisaalta tämä on osoitus, että meissä edelleen henki pihisee. Ainoa on toivoa, Mähönen sanoo.

Kotkan kaupunki lakkautti Satamakadulla sijaitsevan gallerian säästösyistä elokuun lopussa. Viimeiseksi kaupungin järjestämäksi näyttelyksi jäi kuvanveistäjä Eero Hiirosen Vesi ja valo, joka päättyi 20. elokuuta. Nyt Uusikuvan tulevaisuus on avoinna.

Kulttuurijohtaja Antti Karjalainen kertoo, että näyttelytilaa ei ole lopullisesti suljettu. Kulttuurilautakunnan viime joulukuussa tehdyn päätöksen mukaisesti galleriatoiminta voidaan antaa kolmannen sektorin vastuulle siihen asti, kunnes huoneisto myydään.

— Olemme kyselleet paikallisilta taiteilijoilta, olisiko heillä kiinnostusta tilan käyttämiseen, mutta jatkokäytöstä ei ole vielä tehty sopimusta, Karjalainen sanoo.

Näyttely avautuu perjantaina kello 18. Montosen mukaan avajaisiin osallistuu myös esittävän taiteen tekijöitä ja muita kulttuuritoimijoita. Hän toivoo, että kaikille avoin tilaisuus poikisi laaja-alaista keskustelua.

— Näyttelyn tarkoituksena on toimia keskustelun herättäjänä. Kyse ei ole pelkästään kuvataiteesta, vaan tänne voi tulla kertomaan tuntojaan muistakin asioista.

Kotkan taiteilijaseuran näyttely Musta tuntuu galleria Uusikuvassa 2.—4.9. Avajaiset pidetään perjantaina kello 18—20. Lauantaina ja sunnuntaina näyttely on avoinna kello 12—15.