Maastosta voi löytyä voimakkaasti kalauutteelle haisevia 30 gramman painoisia möykkyjä – Ruokavirasto aloittaa raivotautirokotteiden lentolevityksen kaakkoisrajalla

Evira/Tiina Nokireki

Näitä paketteja levitetään maastoon lentokoneesta neljän viikon ajan. Raivotautirokotetta sisältävä syötti haisee kalauutteelle.
Näitä paketteja levitetään maastoon lentokoneesta neljän viikon ajan. Raivotautirokotetta sisältävä syötti haisee kalauutteelle.

Ruokavirasto aloittaa raivotautirokotteiden lentolevityksen kaakkoisrajalla perjantaina.

Rokotteiden lentolevityksen tarkoituksena on estää luonnonvaraisilla eläimillä esiintyvän raivotaudin leviäminen Suomeen. Suomi on ollut vuodesta 1991 lähtien virallisesti raivotaudista vapaa maa.

Ruokavirasto tiedottaa, että vuosittain tehtävää rokotteiden levitystä tehdään noin kuukauden ajan. Rokotteita levitetään noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Ilomantsista Virolahdelle ja noin 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle. Lentolevityksen kokonaispinta-ala on noin 10 000 neliökilometriä.

Syötit pudotetaan lentokoneesta 60–70 metrin välein. Lentolinjojen väli on yksi kilometri. Rokotteita ei pudoteta pihoille, asutuskeskuksiin tai vesistöihin. Rokotesyötit ovat leveydeltään noin viisi senttiä ja pituudeltaan noin 4,5 senttiä ja ne painavat noin 30 grammaa.

Syöttirokotteet haisevat voimakkaasti kalauutteelta ja ne sisältävät heikennettyjä raivotautiviruksia. Rokote on nesteenä foliokapselissa syötin sisällä.

Ruokavirasto neuvoo ihmisiä olemaan koskematta maastosta löytyneisiin rokotteisiin, koska pienpedot jättävät syötit syömättä ihmisen tartuttaman hajun vuoksi. Jos rokotetta tulee siirtää esimerkiksi asutuksen lähettyviltä, tulisi se tehdä suojakäsineitä käyttäen.

Levityslentoja tehdään päivittäin kello 7–21 välisenä aikana.