Lakkouhka tuo yt-neuvottelut Stevecolle — Yhtiö varautuu metsäteollisuuden tavaravirtojen tyrehtymiseen

Yt-neuvottelujen piirissä ovat konsernin kaikki henkilöstöryhmät eli noin 850 työntekijää.

Sari Tauru

Steveco varautuu vajaan kahden viikon päästä alkavaksi ilmoitettuun lakkoon aloittamalla yt-neuvottelut. Lakko tyrehdyttäisi metsäteollisuuden tavarakuljetukset satamien kautta. Metsäteollisuus on Stevecon tärkein asiakas.
Steveco varautuu vajaan kahden viikon päästä alkavaksi ilmoitettuun lakkoon aloittamalla yt-neuvottelut. Lakko tyrehdyttäisi metsäteollisuuden tavarakuljetukset satamien kautta. Metsäteollisuus on Stevecon tärkein asiakas.

Steveco aloittaa maanantaina konsernin kaikkia henkilöstöryhmiä eli noin 850 henkilöä käsittävät yt-neuvottelut. Toimitusjohtaja Jari Immosen mukaan kyseessä on varautuminen Ammattiliitto Pron, Teollisuusliiton ja Paperiliiton kahden viikon päästä alkavaksi ilmoittamaan lakkoon. Lakko iskisi voimakkaasti metsäteollisuuteen, joka merkitsisi kuljetusten nopeaa hiipumista satamien kautta.

— Meidän pääasiallisilla asiakasyrityksillä metsäteollisuudessa on hirveän vähän omia varastoja tehdaspaikkakunnilla, joten tavara lähtee aika lailla suoraan tuotannosta ja tulee nopealla syklillä meille satamiin. Tavaran tulo tyrehtyy todella nopeasti ja meillä työmäärä vähenee samalla nopeasti. Totta kai myös liikevaihto pienenee ja sitä kautta taloudellinen vaikutus on välittömästi meillä käsissä, Immonen toteaa.

Lomautukset mahdollisia

Hän ei halua vielä ennakoida, millaisiin konkreettisiin säästötoimiin yt-neuvotteluilla tähdätään. Lomautukset voivat hänen mukaansa kuitenkin olla yksi vaihtoehto.

— Lomautukset tietysti on yksi tekninen vaihtoehto, mutta en käy sitä ennakoimaan, koska ensin neuvotellaan. Se on lähtökohta, että lakon toteutuessa pystymme itse vaikuttamaan vahingon määrään. Jos me menemme lakkoaikaan täydellä resurssilla, niin se on erittäin vahingollista. Joka tapauksessahan tappiota lakosta meille tulee. Toimet ovat tarpeet, jotta pitkässä juoksussa pystymme toimimaan. Kovin isoa ruttua emme voi talouteemme tässä ottaa.

Ei kannanotto

Immosen mukaan yt-neuvottelut johtuvat yksinomaa varautumisesta ilmoitettuun lakkoon eikä niitä olisi ilman lakkovaroitusta ollut tarve käynnistää. Hänen mukaansa ratkaisu neuvotteluista on Stevecon sisäinen eikä siihen liity esimerkiksi mitään kannanottoa lakkoon.

— Ei meillä kutsua yt-neuvotteluihin olisi lähtenyt muuten, vaan tämä on ihan pelkästään näistä työmarkkinahäiriöistä johtuva. Meillä on asia sisäisesti käyty läpi ja lakon vaikutukset ovat meille merkittävät. Emme ole tällä mitään kantaa ottamassa.