Google kertoi solmineensa pitkäaikaisen sähkönhankintasopimuksen kahden uuden suomalaisen tuulipuiston kanssa — Yksi tulee Piiparinmäelle Kajaanin ja Pyhännän alueelle, toisen sijaintia ei vielä tiedetä

Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan näiden uusien investointipäätösten myötä Suomeen ollaan rakentamassa yhteensä yli 1 000 megawattia uutta tuulivoimatuotantoa ilman valtion tukea. Tämä uusi kapasiteetti tarkoittaa investointeina noin 1,5 miljardia euroa.

Sari Tauru

Google ostaa kahdelta tuulipuistolta yhteensä 255 megawatin tuulivoimakapasiteetin vuosittaisen tuotannon. Arkistokuva.
Google ostaa kahdelta tuulipuistolta yhteensä 255 megawatin tuulivoimakapasiteetin vuosittaisen tuotannon. Arkistokuva.

Google kertoi tänään solmineensa pitkäaikaisen sähkönhankintasopimuksen (PPA) kahden uuden suomalaisen tuulipuiston kanssa. Google ostaa kahdelta tuulipuistolta yhteensä 255 megawatin tuulivoimakapasiteetin vuosittaisen tuotannon.

Yksi näistä tuulipuistoista on Piiparinmäen tuulivoimapuisto. Google on sopinut Ilmatar Energyn kanssa tämän tuulivoimapuiston rakentamisesta Kajaanin kaupungin ja Pyhännän kunnan alueelle. Ilmatar Energy tiedottaa, että tämä tuulivoimapuisto rakennetaan vuosina 2019–2021 ilman valtion tukea, ja että sähköntuotto alkaa vuonna 2020.

Toisen tuulivoimahankkeen nimeä tai omistajaa ei ole vielä julkaistu perjantaina iltapäivällä.

Suuri työllisyysvaikutus Haminaan

SDP:n kansanedustaja, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Suna Kymäläinen on iloinen Googlen investointi-ilmoituksista Suomeen Haminaan ja Kainuuseen. Hän iloitsee myös tuulivoimasopimuksesta Ilmatar Energyn kanssa.

— Pelkän rakentamisen aikana projektin on arvioitu työllistävän Haminaan 1 500 henkilöä. Iso investointi luo alueelle työtä ja elinvoimaisuutta, kertoo Kymäläinen tiedotteessa.

Investoinnin myötä alueelle odotetaan muuttavan myös uusia asukkaita ja osaajia.

— Suuri investointi luo positiivista tulevaisuudenuskoa, sanoo Kymäläinen.

Tulossa yli tuhat megawattia uutta tuulivoimatuotantoa ilman valtion tukea

Suomen Tuulivoimayhdistys tiedottaa, että uusien investointipäätösten myötä Suomeen ollaan rakentamassa yhteensä yli 1 000 megawattia uutta tuulivoimatuotantoa ilman valtion tukea. Tämä uusi kapasiteetti tarkoittaa investointeina noin 1,5 miljardia euroa.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkosen mukaan on hienoa nähdä, että edullinen tuulivoima mahdollistaa Suomeen merkittävät kilpailukykyiset, teolliset investoinnit.

— Nopea kasvu on paitsi teknisen kehityksen myös investointiympäristön toimivuuden ansiota. Kun siitä pidetään huolta, kiinnostaa markkinamme jatkossakin merkittäviä sijoittajia, kertoo Mikkonen tiedotteessa.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan julkaistut markkinaehtoiset hankkeet kasvattavat Suomen tuulivoimakapasiteettia 56 prosentilla 3 176 megawattiin.

Uusien tehokkaampien voimaloiden myötä vuosituotanto kasvaa 4,3 TWh eli 72 prosenttia. Tällä lisäyksellä voitaisiin kattaa lähes koko Helsingin kaupungin vuotuinen sähköntarve, arvioi Suomen Tuulivoimayhdistys tiedotteessaan.