Haminalta tulossa muraaliohjeistus – Seiniin ei pidä mennä maalailemaan taidetta ominpäin

Jokaiseen muraaliin on haettava toimenpidelupa kaupungin rakennusvalvonnalta.

Kimmo Seppälä

Smugin muraali oli pääroolissa Kotkassa vuonna 2017 järjestetyssä kulttuuritapahtumassa. Arkistokuva.
Smugin muraali oli pääroolissa Kotkassa vuonna 2017 järjestetyssä kulttuuritapahtumassa. Arkistokuva.

Muraalien eli seinämaalausten sijoittamiseen ja oikeaan toteuttamistapaan on tulossa ohjeistus Haminassa. Muraalien tuomista osaksi Haminan kaupunkikuvaa on esitetty kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän vuonna 2018 jättämässä aloitteessa.

Haminan kaupunkikehitysvaliokunnan aloitteesta antamassa selvityksessä todetaan muraalien olevan osa nykyaikaista kaupunkikuvaa ja Haminan kaupungin voivan tarjota mahdollisuuksia niiden toteutukselle omissa kiinteistöissään.

Lupa ja lausunto tarvitaan

Valiokunnan mukaan kaupungin kiinteistöpalvelut laatii kuluvan kesän aikana ohjeistuksen muraalien sijoittamisen ja lupahakemusten laatimisen helpottamiseksi. Muraalien sijoittamiselle on muun muassa haettava aina toimenpidelupa kaupungin rakennusvalvonnasta. Lupa tarvitaan oli kyseessä kaupungin omistama tai yksityinen kiinteistö.

Haminan keskustassa joudutaan lisäksi jokaista muraalia varten pyytämään museoviranomaisen lausunto.

Valiokunta huomauttaa, että muraalien tulee olla teknisesti niin toteutettuja, etteivät ne vahingoita tai aiheuta lisärasitusta alustana olevalle seinälle.

Osaksi markkinointia

Valiokunnan mukaan kaupungin omistamien kohteiden suunnittelussa otetaan jatkossa huomioon muraalien toteuttaminen. Tarkoitus on myös hyödyntää kaupungin keskustan muraaleja matkailumarkkinoinnissa, kunhan ensimmäiset seinämaalaukset ovat valmistuneet.