Allergia- ja astmaliitto: Hengityssuojain auttaa katupölyä vastaan

AOP

Maailman suurkaupungeissa hengityssuojaimia käytetään esimerkiksi pakokaasujen ja muiden hiukkaspäästöjen vuoksi. Arkistokuva Pekingistä.
Maailman suurkaupungeissa hengityssuojaimia käytetään esimerkiksi pakokaasujen ja muiden hiukkaspäästöjen vuoksi. Arkistokuva Pekingistä.

Allergia- ja astmaliitto neuvoo käyttämään hengityssuojainta katypölyaikana. Suojaimesta voi olla hyötyä, jos katupöly ärsyttää silmiä ja hengitysteitä.

Yhdistyksen mukaan hengityssuojaimesta on apua terveille ja lievää astmaa sairastaville. Suojain kuitenkin lisää hengityksen vastusta, joten kaikille sitä ei suositella. Esimerkiksi keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa sairastaville suojain ei sovellu.

Jos henkilö saa vaikeita hengitysoireita katupölystä, on pölyisillä paikoilla liikkumista syytä välttää ainakin pölyisimpinä päivinä.

Yhdistys kertoo tiedotteessaan, että suurin osa katupölystä koostuu isoista hiukkasista, jotka jäävät ylähengitysteihin ja lähtevät yskimällä tai niistämällä. Pienimmät katupölyhiukkaset voivat kuitenkin kulkeutua keuhkorakkuloihin saakka.

Oheisella videolla Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko neuvoo, miten hengityssuojainta käytetään.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.