Haminan valtuusto siirsi yllättäen uuden paloaseman rakentamista vuodella

Budjettikokous venyi Haminassa yli 4,5 tuntiin, mutta muutokset olivat vähäisiä. Paloasemasta tarvittiin tiukka äänestys.

Ennen budjettikäsittelyä Haminan valtuustossa suoritettiin Suomen Kuntaliiton valtuuskunnan vaali. Uurnan kanssa kiersi hallintopäällikkö Marja Ovaska.
Ennen budjettikäsittelyä Haminan valtuustossa suoritettiin Suomen Kuntaliiton valtuuskunnan vaali. Uurnan kanssa kiersi hallintopäällikkö Marja Ovaska.

Haminan kaupunginvaltuusto innostui keskustelemaan sille epätavallisen pitkään tiistaisessa budjettikokouksessaan. Reilun 4,5 tunnin aikana ensi vuoden budjetti ja vuoden 2019-2020 taloussuunnitelma kuitenkin hyväksyttiin pitkälti kaupunginhallituksen pohjaesityksen mukaisina.

Tiukka äänestys

Merkittävin muutos syntyi demarien ryhmän esityksestä, että taloussuunnitelmassa uutta paloasemaa varten vuodelle 2019 varattu 3,4 miljoonaa euroa siirretään seuraavalle vuodelle ja paloaseman rakentamista siis lykätään vuodella. Demarien esitys voitti äänestyksessä tiukasti 21-20. Demarit saivat tuekseen perussuomalaiset ja vihreiden Katja Räsänen-Risun sekä Nora Viitalan. Kokoomuksen Tero Pasi ja Jaana Suikkanen äänestivät tyhjää.

Rahaa sisäilmaongelmiin

Valtuutettu Jorma Kasari (sd.)  perusteli ryhmänsä esitystä muun muassa sillä, että varoja ja aikaa vapautuu kaupungin omien kiinteistöjen, lähinnä Reutsinmäen terveyskeskuksen ja sairaalan, sisäilmaongelmien ratkaisuun. Hänen mukaansa kaupungin on tärkeämpää panostaa omien työntekijöidensä hyvinvointiin kuin alle kymmenen pelastuslaitoksella sisäilman takia altistuneen työntekijän työolojen parantamiseen.

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen muistutti, että paloaseman siirtäminen lähemmäs satamaa ja kaupunkia on lähtöisin pelastuslaitokselta. Muhonen painotti, ettei ole myöskään syytä asettaa vastakkain kaupungin omia työntekijöitä ja pelastuslaitoksella työskenteleviä, sillä kaikki tarvitsevat terveet tilat.

Paloasemakeskustelussa nousi esiin myös koko uuden paloaseman tarpeellisuus ja sen rakentamiseen johtanut päätösmenettely. Haminan kaupunginhallitus alisti aikanaan teknisen lautakunnan tekemän päätöksen itselleen käsittelyyn. Lautakunta oli päättänyt, ettei uutta paloasemaa rakenneta, vaan nykyisen aseman sisäilmaongelmista kärsivät osat korvataan uudisosilla.
Esitystä paloaseman rahoituksen kokonaan poistamisesta ei valtuustossa kuitenkaan tehty.

Hitautta arvosteltiin

Valtuutettuja keskustelutti paljon kaupungin kiinteistöjen ja varsinkin Reutsinmäellä sijaitsevien terveydenhuollon kiinteistöjen kunto. Terveyskeskuksessa ja sairaalassa on kärsitty sisäilmaongelmista, joiden korjaamista monissa puheenvuoroissa korostettiin. Myös sosiaalityöntekijöiden työskentely tiloissa, joissa on puutteellinen äänieristys ja asiakkaiden yksityisyydensuoja vaarantuu, askarrutti valtuutettuja.

Vastaajaksi kaupungin kasvaneeseen korjausvelkaan ja kiinteistöjen sisäilmaongelmien korjaamisen hitauteen joutui kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu.

— Sisäilmaongelmia ei voida lähteä korjaamaan, jos ei tiedetä mistä ne johtuvat. Syyt ovat moninaisia, Filppu totesi.

Peter Muurman ps. muistutti kiinteistön korjausten tarvitsevan rahaa.
— Korjausvelan hoitoon menisi seitsemän miljoonaa euroa vuodessa ja sillä saataisiin vain pidettyä omaisuusmassa käyttökunnossa. Arvostelu teknistä toimea kohtaan on osin oikeutettua, mutta emme myöskään ole osoittaneet korjaamiseen riittävästi varoja.

Kaksi tekstimuutosta

Valtuusto hyväksyi yhteisymmärryksessä taloussuunnitelmaan kaksi tekstilisäystä. Ennaltaehkäisevään nuorisotyöhön kirjattiin lisättävän resursseja vuodesta 2019. Heikoimmassa taloudessa asemassa oleville alle 18-vuotiaille lapsille ryhdytään jatkossa maksamaan harrastusavustusta.

Yksimielisyyttä ei sen sijaan löytynyt Kasarin esitykselle, että taloussuunnitelmassa olisi todettu selvitettävän vapaaehtoisen terveyspalvelujen kuntayhtymän perustamista, sen sijaan, että siellä todettiin kuntayhtymään siirtymistä valmisteltavan. Esitys kaatui äänin 35-8. Kasari jätti eriävän mielipiteen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet