Haminaan luennoitsemaan saapuvan Maaret Kallion mielestä nykyään pyritään liikaa välittömään mielihyvään

Laura Riihelä

Psykoterapeutti Maaret Kallio kertoo, että moni ajautuu oravanpyörään. Jos on riittämättömyyden tunteita, pitäisi pysähtyä miettimään, mikä elämässä on tärkeää.

Psykoterapeutti Maaret Kallio on huolissaan siitä, miten monet tuntuvat litistyvän arjessa.

Työelämän paineet ja odotukset ovat monella alalla kohtuuttomia, mutta paineita kasataan myös vapaa-ajalle. Kallio muistuttaa, että suorittamista ja aktiivisuutta tarvitaan, mutta kovaan vauhtiin ja kuormitustilaan tottuu, jolloin kyky herkistyä heikkenee. Väsyneenä tehdään huonoja ratkaisuja.

— Liian kuormittuneen ihminen lähtee toimimaan uhkaa vastaan, jolloin elämästä tulee selviytymistä. Elämän pitäisi olla kivaa, ei välttämättä huippua tai mahtavaa, mutta kivaa.

Jos elää odottaen seuraavaa lomaa, kannattaa pysähtyä

Moni päätyy oravanpyörään ajautumalla, ei omasta valinnasta. Kallio antaa esimerkin: Jos autolla ajaa pitkään 120 kilometriä tunnissa ja sitten hidastaa 80 kilometrin vauhtiin, voi ajaminen tuntua matelulta, vaikka vauhti on edelleen kova. Liian usein ajetaan seinään ja uuvutaan.

Vasta elämän pysäyttävät tai järkyttävät kokemukset kirkastavat arvot. Voimakas tyhjyyden tai riittämättömyyden tunne tai se, että odottaa vain vuoden päästä toteutuvaa lomaa, on Kallion mielestä tärkeä merkki.

Kuitenkin elämässä tärkeitä asioita kannattaa pohtia, vaikka ei olisikaan hätätilanne.

— Pitäisi tehdä tasaisin väliajoin inventaariota siitä, mikä itselle on tärkeää ja onko niiden asioiden äärellä riittävästi.

Hyvä vanhempi taistelee rajoista

Kallio tulee keskiviikkona 11. lokakuuta Haminaan luennoimaan armollisen arjen edellytyksistä sekä perheen ja parisuhteiden haasteista kiireen keskellä. Kallio aikoo kannustaa pohtimaan, mikä on oikeasti tärkeää vanhemmuudessa tai parisuhteessa. Kallion mukaan tunneyhteys, kyky käsitellä riitoja ja aito läheisyys luovat perustaa vahvoille ihmissuhteille.

— Usein puhutaan teknisistä asioista. Miten harrastetaan ja mitä syödään. Ne ovat helpommin kontrolloitavissa, mutta ovat mielen hyvinvoinnin kannalta paljon pienemmässä roolissa.

— Haluan haastaa pitkään ajatteluun ja kokonaiskuvan katsomiseen. Hyvä vanhemmuus on esimerkiksi sitä, että jaksaa taistella riidan jostain asetetusta rajasta ja sitä kautta opettaa lapselle sinnikkyyden taitoa tai pettymyksen sietämistä. Tässä ajassa pyritään liikaa välittömään mielihyvään.

Maaret Kallion tuorein kirja Inhimillisiä kohtaamisia ilmestyi muutamia viikkoja sitten. Teoksessa Kallio käsittelee hyvien ihmissuhteiden rakentumista sekä ihmisen suhdetta itseensä.

— Näissä tutkitusti makaa ihmisten onnellisuus, mutta niihin kiinnitetään ihmeellisen vähän huomiota tai hyvin epärealistisin keinoin.

— Tässä ajassa on voimakkaasti läsnä superihmisen leima. Pitäisi aina pystyä kaikkeen ja olla asenne kunnossa ja töyssyistä selvitään uskomattomina voittajina. Se on epärealistista ja aiheuttaa monelle riittämättömyyden tunteita.

Maaret Kallion luento keskiviikkona 11.10. RUK:n maneesissa Haminassa. Vapaa pääsy.

Maaret Kallio

Psykoterapeutti ja tietokirjailija.

Uusin teos Inhimillisiä kohtaamisia (WSOY) ilmestyi tänä syksynä.

Tuli suurelle yleisölle tutuksi televisio-ohjelmien Ensitreffit alttarilla ja Kielletty rakkaus kautta.

Kirjoittaa Helsingin Sanomiin blogia Lujasti lempeä.

Elina Valtonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.