Haminaan nousee 100 metriä korkea lipputanko maailman suurinta Suomen lippua varten — Katso millainen jättitangosta tulee ja miten se saadaan pysymään pystyssä

Suurlippu-projektin kustannukset ovat 620 000 euroa. Haminan kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Haminaan nousee 100 metriä korkea lipputanko maailman suurinta Suomen lippua varten — Katso millainen jättitangosta tulee ja miten se saadaan pysymään pystyssä

Maailman suurinta Suomen lippua varten Haminassa pystytettävä 100-metrinen tanko vaatii järeän perustuksen.

Lipputanko-projektin suunnittelusta vastaavan A-insinöörit Oy:n suunnittelupäällikkö Toni Kekin mukaan korkea salko noin 430 neliön lippuineen asettaa tietyt vaatimukset kokonaisuuden pystyssä pitävälle alustalle.


— Olemme tehneet laskelmat ja tuulivärähtely on ollut yksi kriittisimmistä huomioitavista tekijöistä. Kaikki asiat on arvioitu pahimpien tuulien mukaan, Kekki sanoo.

Hänen mukaansa huomion arvoista on, että valtaisa lippu ei tule juurikaan rasittamaan liimapuisen tangon rakenteita, vaan tanko itse on siinä suurimmassa osassa.

NETTI - Suurlipputanko-01.jpg

— Itsellenikin oli pieni yllätys, kun rupesin laskemaan, ettei lippu ole suurin rasituksen aiheuttaja, vaan tangon koko ja muoto ratkaisevat. Pyöreä tanko olisi pikkusen optimaalisempi kuin kahdeksankulmainen kartio, johon päädyttiin. Alunperin mietittiin myös kuusikulmaista, mutta se osoittautui tuulipinnan ja värähtelyn osalta aika paljon huonommaksi kuin kahdeksankulmainen.


Pyöreä lipputanko hävisi Kekin mukaan kahdeksankulmaiselle kustannussyistä.

Jykevä perustus tarpeen

Kun Haminassa Sibeliuskadun kentällä käynnistyvät perustustyöt, maaperään upotetaan tusina teräsputkipaaluja. Niiden varaan valetaan kokonaan maan alle tuleva antura.

NETTI - Suurlipputanko-02.jpg

Anturan päälle sijoitetaan tangon varsinainen sokkeli, joka tehdään betonista. Sokkelin sisään sijoitetaan lipun nostamiseen tarvittava laitteisto. Sokkeliin tulee myös huolto-ovi, josta pääsee käsiksi nostolaitteistoon ja myös pidemmälle onttoon lipputankoon.

— Tangon sisälle tulevat tikkaat, joita pitkin voi kiivetä huipulle saakka. Tikkaiden ansiosta päästään muun muassa vaihtamaan tarvittaessa lentoestevalot tangon huipulla.

Lipputanko tuodaan Haminaan 32 metriä pitkinä elementteinä.

Melusta tai jäästä ei haittaa

Sadan metrin korkeudessa liehuvan lipun on epäilty aiheuttavan ympäristöön meluhaittaa. Kekin mukaan maailmalla olevien vastaavien ja suurempien lipputankojen ei ole todettu aiheuttaneen häiritsevää melua.
Myöskään jää ei tule olemaan ongelma.

NETTI - Suurlipputanko-03.jpg

— Mahdollista jään kertymistä tutkailimme myös. Lippuvalmistajan mukaan lippuun ei keräänny jäätä, joka sitten putoaisi. Lipun liehuessa se puhdistaa koko ajan itseään. Yhtään jäiden aiheuttamaa vaaratapausta ei suuristakaan lipuista ole tullut valmistajan tietoon. Myöskään lipputangosta ei jäitä tule putoamaan, sillä sen neliömetrin suuruinen huippu on niin korkealla, että jatkuva tuuli pitää sen puhtaana lumesta.

Lippu uusitaan vuosittain

Helpolla ei maailman suurin Suomen lippu tule korkeuksissa pääsemään. Se liehuu vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Kekin mukaan lipun on arvioitu kestävän noin vuoden, jonka jälkeen se on vaihdettava.

NETTI - Suurlipputanko-04.jpg

— Kovien myrskytuulten uhatessa, se voidaan kyllä laskea väliaikaisesti alas.
Lipputangon käyttöiäksi on arvioitu 50 vuotta. Lippu ja sen tanko valaistaan kentälle sijoitettavilla valonheittimillä.

Suurlipun noston on kaavailtu tapahtuvan toukokuun 28. päivä.

Projekti maksaa 620 000 euroa

Suurlipun kustannusarvio on valmistunut. Kokonaiskustannus ilman arvonlisäveroa on 620 000 euroa. Summasta kuluu 200 000 euroa lipputangon perustusten tekemiseen. Liimapuinen lipputanko maksaa 171 000 euroa, sen nosto 36 000 euroa ja suunnittelu 40 000 euroa.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen on tekemässä kaupunginhallitukselle maanantaina esityksen hankkeeseen liittyvien kustannusten hyväksymisestä ja tarvittavan 500 000 euron lisämäärärahan käsittelemisestä vuoden ensimmäisen osavuosikatsauksen yhteydessä.

Samaten Muhonen on esittämässä suurlipun toteuttamista siten, että tangon pituus on 100 metriä ja se on valmis tämän vuoden toukokuussa.

Hallitus päätti marraskuussa lipputangon pituudeksi 100 metriä ehdolla, etteivät Trafin vaatimat lentoestevalot aiheuta epäesteettistä lopputulosta. Silloin myös päätettiin hankintapäätös tehtäväksi, kun projektin hinta on selvillä.