Kesäisistä puuhista voi seurata kipeä selkä — katso Selkäliiton vinkit oikeaoppisiin matonpesu- ja marjanpoiminta-asentoihin

Aino Heikkonen

Monet kesähommat, kuten marjojen kerääminen tai mattojen peseminen, ovat hyvää hyötyliikuntaa, mutta niissä käytetään asentoja, joita ei tavallisesti arjessa tule käytettyä.

— Jotta seuraava päivä aherruksen jälkeen sujuu kivuttomasti, kannattaa kesäpuuhissa huomioida hyvä ryhti, selkäneuvonnan koordinaattori Linnéa von Hedenberg Selkäliitosta vinkkaa liiton tiedotteessa.

Selkäliiton vinkit oikeaoppisiin työskentelyasentoihin marjametsässä:

1. Poimi marjat toispolvikyykyssä. Voit ottaa vapaalla kädellä tukea koukkupolvesta. Pidä yläselkä suorana ja alaselässä luonnollinen notko.

2. Poimi suoraan eteenpäin. Ryhti pysyy näin luonnostaan parempana, ja vältät niskaa ja selkää kuormittavia kiertoliikkeitä.

3. Nouse ylös venyttelemään ja ojentamaan selkääsi kymmenen minuutin välein tai ennen kuin raajat puutuvat. Verryttele vielä kotona kevyesti poimintasession jälkeen.

Matonpesussa voima lähtee keskivartalosta:

1. Asetu pesupöydän ääreen lantionlevyiseen haara-asentoon ja liu'uta lapoja alaspäin.

2. Jos käytössä ei ole pesupöytää, ota pesuvälineeksi pitkävartinen harja.

3. Matonpesijän voimanlähde on hyvä keskivartalon tuki. Aktivoi keskivartalo vetämällä napaa kevyesti sisään ja suoristamalla ryhti.

4. Vaihda pesukättä silloin tällöin. Voit myös ottaa vapaalla kädellä tukea pesupöydästä.

5. Kun käsittelet märkää mattoa, nosta jaloilla, älä selällä.

Lähde: Selkäliitto

Uusimmat uutiset