Eläintilojen arkea eläinten näkökulmasta Kotkan valokuvakeskuksessa

Juhana Lappalainen

Oikeutta eläimille -yhdistyksen ja Animalian yhteisnäyttelyä ripustettiin tiistaina Kotkan valokuvakeskuksessa.

Punaturkkinen kettu katsoo näyttelykävijää häkin ristikoiden läpi. Vastakkaisella seinällä on kuva lattialla kuolleena makaavasta emakosta pikkuporsaineen.

Kotkan valokuvakeskukseen ripustetut kuvat ovat shokeeraavia, mutta niiden tarkoituskin on herättää tunteita, näyttelyä pystyttävät Jaana Vanhala ja Heikki Simonen toteavat. Oikeutta eläimille -yhdistyksen ja Animalian uusi yhteisnäyttely valaisee suomalaisen eläintuotannon todellisuutta mainosten ja mielikuvien takana.

— Näyttelyn voima perustuu siihen, että kuvat näyttävät rankoilta, mutta oikeasti ne esittävät tuotantoeläimien arkipäivää, Oikeutta eläimille -järjestön aktiiveihin kuuluva Simonen kertoo.

— Eläimet syntyvät ja kuolevat noissa oloissa. Se on niiden koko elämä, Animalian Kotkan osaston yhteishenkilönä toimiva Vanhala lisää.

Vanhalan ja Simosen mukaan keskeinen osa eläinkampanjointia on vääristyneen eläinkuvan murtaminen. Oikeutta eläimille -yhdistyksen tekemä Katso, elämä -näyttely valaisee suomalaista eläintuotantoa mainosten ja mielikuvien takana. Se pyrkii katsomaan todellisuutta eläinten näkökulmasta.

Esillä on parikymmentä yhdistyksen aktiivin ottamaa valokuvaa. Simosen mukaan tarkoituksena on ravistella käsityksiä, että eläimet olisivat vain meitä varten sekä herättää ajatuksia, että jokainen eläin on tietoinen yksilö omine ajatuksineen.

— Nyt on saatu uutta tietoa eläinten kyvystä ajatella ja tuntea kipua, mutta valitettavasti lainsäädäntö tulee jälkijunassa, Simonen sanoo viitaten Suomen eläinsuojelulakiin, jota ollaan parhaillaan uudistamassa.

Animalian kokoamassa Kuvia eläinkuvasta -näyttelyssä on kanadalaisen valokuvaajan Jo-Anne McArthurin We Animals -projektin valokuvia eläinyksilöistä ja eläinten puolesta kampanjoivista ihmisistä. Yhdeksän McArthurin ottaman kuvan lisäksi esillä on installaatio Kotkan Animalian toiminnasta.

Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 15.6. alkaen kello 18. Kotkan Animalia tarjoaa avajaisissa vegaanista purtavaa.

Lisäksi Animalian Kotkan alueosasto järjestää näyttelyn yhteydessä vegebrunssin lauantaina 18.6. kello 12—15 sekä tapaamisen uusille Animalian toiminnasta kiinnostuneille aktiiveille sunnuntaina 19.6. alkaen kello 14.

Eläinoikeustaidenäyttely on esillä Kotkan valokuvakeskuksessa 15.6.—24.6.