Merimerkit eivät kärsineet talvesta tavallista enemmän — Kaikki viitat on tarkastettu ja korjattu itäisellä Suomenlahdella

Kimmo Seppälä

Itäisen Suomenlahden väylien merimerkkien talvella saamat vauriot on jo korjattu.

Mennyt talvi ei vaurioittanut merimerkkejä normaalia enemmän itäisellä Suomenlahdella. Vaikka jäitä olikin ja ne liikkuivat ajoittain voimakkaasti, säästyivät väyläviitat suuremmilta tuhoilta.

Itäinen Suomenlahti vapautui jäistä aiemmin kuin vuosi sitten, mikä osaltaan helpotti tilannetta.

Merialueiden turvalaitteiden korjausta urakoivan Meritaidon työpäällikkö Jouni Koivu kertoo, että kaikki kelluvat väylien merimerkit ja viitat on tarkastettu tänä keväänä. Työt saatiin valmiiksi tällä viikolla ja viimeinen viitan uusiminen tehtiin tiistaina. Viime vuonna tarkastukset ja korjaukset jatkuivat toukokuun loppuun saakka.

Normaalisti ilmoituksia vioittuneista viitoista tulee jonkin verran veneilijöiltä sekä merellä liikkuvilta ammattilaisilta. Suurin osa korjaustarpeista kuitenkin tulee ilmi Meritaidon omissa tarkastuksissa.

Talven jäljiltä viittoja saattaa olla poikki tai sitten ne ovat vääntyneet. Liikkuvaan jäälauttaa tarttunut viittaa voi olla myös osittain upoksissa, jolloin sen havaitseminen on huonoa. Pääsääntöisesti vaurioituneen tilalle laitetaan aina uusi.

Merikartat aina mukaan

Väylä suosittaa merellä sekä sisävesillä liikkuvia suhtautumaan vesiväylien turvalaitteiden sijainteihin varauksella. Talven jälkeen voi olla opasteita, poijuja ja viittoja rikki tai poissa paikoiltaan. Navigointia ei siksi pidä jättää yksinomaan niiden varaan. Merikarttojen pitää olla aina mukana ja niitä täytyy myös osata lukea.

Koko Suomen alueelta tulee yleensä virastolle paljon vikailmoituksia. Osittain se johtuu siitä, että veneilijät ovat aktiivisesti alkaneet tehdä ilmoituksia. Lomake löytyy Väylän nettisivuilta www.vayla.fi.

Kommentoidut