Kuntalainen ihmettelee, miksi Katariinan tuhkiensirottelupaikalle ei saa viedä kynttilöitä — Kyllä saa, vastaa kaupunginpuutarhuri, mutta ne viedään pois lyhtyineen, kun kynttilä on palanut loppuun

Sari Tauru

Katariinanniemen Ankkuriluodolla on virallinen tuhkan sirottelupaikka. Sinne saa viedä kynttilöitä, mutta puistotoimi siivoaa aluetta ja vie palaneet kynttilät pois.
Katariinanniemen Ankkuriluodolla on virallinen tuhkan sirottelupaikka. Sinne saa viedä kynttilöitä, mutta puistotoimi siivoaa aluetta ja vie palaneet kynttilät pois.

Kotkan meripuisto Katariinassa on ankkurimuistomerkin luona paikka tuhkien sirotteluun. Nainen lähestyi Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksosta, sillä hän oli kuullut, ettei tuhkien sirottelupaikalle saa viedä kynttilöitä. Hän ihmetteli asiaa.

Laaksonen vastasi, että ankkurille saa toki viedä kynttilöitä. Hän kuitenkin kertoi, että kynttilät korjataan pois, kun ne ovat palaneet loppuun. Jos kynttilä on laitettu lyhtyyn, myös lyhty viedään pois.

— Lyhty kannattaa hakea pois ennen kynttilän sammumista, mikäli haluaa varmistaa, että lyhty ei häviä, kaupunginpuutarhuri ohjeistaa.

Laaksosen mukaan käytäntöön on syynä se, että Ankkuriluodon epäsiisteydestä valitetaan usein ja toistuvasti. Laaksonen kertoo todenneensa paikan epäsiisteyden muutamia kertoja myös itse.

— Katariinan meripuisto on paljon muutakin kuin tuhkan virallinen sirottelupaikka. Puiston suunnitteluvaiheessa, kun testautin ajatustani tuhkan sirottelupaikasta, eräs kirkkoherra varoitteli minua siitä, ettei tilannetta saa päästää liian villiksi. Muuten vaarana on, että puistossa ryhdytään vaatimaan esimerkiksi hautausmaan rauhaa ja uurnalehtokiviä. Silloin vähän ihmettelin hänen kommenttiaan. Myöhemmin olen ymmärtänyt, että ne olivat viisaita sanoja.