Reijo Paukku päättää teatteriuransa Pyhtäällä — Viulunsoittaja katolla saa ensi-iltansa perjantaina

Sari Tauru

Viulunsoittaja katolla on 19 vuotta toiminnassa olleen Pyhtään harrastajateatterin suurin tuotanto tähän mennessä. Lavalla nähdään yhteensä 30 näyttelijää.

Sari Tauru

Viulunosoittaja katolla on Reijo Paukun (oikealla) viimeinen ohjaus. Ohjaajan kanssa kuulumisia vaihtaa Pyhtään harrastajateatteriyhdistyksen puheenjohtaja Tommi Paju.

Perjantaina Purolan Svedebossa avautuva Viulunsoittaja katolla on kahdella tapaa erityinen näyttämöteos. Se on elämäntyönsä teatterissa tehneen Reijo Paukun viimeinen ohjaus ja samalla Pyhtään harrastajateatterin ensimmäinen suurmusikaali.

— Pyhtäällä on aikaisemmin tehty laulunäytelmiä, mutta tämä on oikea musikaali, joka tuo näyttämölle 30 esiintyjää. Teatteri on ollut toiminnassa jo 19 vuotta, joten nyt oli oikea hetki toteuttaa tämä. Viulunsoittaja katolla on kesän suurin produktio Kotkan—Haminan seudulla, Paukku kuvailee.

Musikaali kertoo Etelä-Venäjällä asuvasta juutalaisesta perheestä: maitomies Tevjestä, hänen vaimostaan Goldesta ja heidän viidestä tyttärestään, joista ainakin kolme pitäisi saada kunnialla naimisiin. Teos sai kantaesityksensä Broadwayllä vuonna 1964 ja on ollut siitä lähtien yksi maailman suosituimmista teatterikappaleista.

Myös Paukku on tehnyt klassikkomusikaalin moneen kertaan, viimeksi Kyminlinnan kesäteatteriin vuonna 2009. Hän kehuu erityisesti Jerry Bockin säveltämää musiikkia, joka luo pohjan koko esitykselle.

— Vaikeat asiat sanotaan laulaen. Musiikki rytmittää tekstiä ja antaa sille sykettä kuin sydämen lyönnit, jotka pumppaavat elämää.

Kesällä 75 vuotta täyttänyt Paukku on monialainen teatterintekijänä. Hän toimi Kotkan kaupunginteatterissa vuosina 1973—2008 ohjaajana, lavastajana, puvustajana, tanssijana ja koreografina. Paukku myös johti kaupunginteatteria vuosina 1998—2000.

Viulunsoittajan myötä Paukku jättää jäähyväisensä teatterille ainakin ohjaamisen osalta.

— Alkaa tulla ikä ja terveys vastaan. Esirippu sulkeutuu minun kohdaltani.

Viulunsoittaja katolla -musikaalin ensi-ilta seurantalo Svedebossa (Purolantie 392) perjantaina 11.8. klo 19. Esityksiä on yhteensä 14. Viimeinen näytös on 10.9.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.