Viina virtaa tasaisen tappavaan tahtiin myös Kymenlaaksossa

kai skyttä

Kymenlaaksossa juotiin viime vuonna väkeviä alkoholijuomia yhteensä 782 000 litraa.
Kymenlaaksossa juotiin viime vuonna väkeviä alkoholijuomia yhteensä 782 000 litraa.

Kymenlaakso sijoittuu maakuntien keskikastiin valtakunnallisissa alkoholinkulutus- ja myyntitilastoissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) alkoholijuomien kulutusraportin mukaan Kymenlaaksossa myytiin maakunnista kahdeksanneksi eniten alkoholia vuonna 2016.

A-Klinikkasäätiön Etelä-Suomen palvelualueen ma. aluejohtaja Timo Väisänen sanoo, että maakunnan sijoitus ei ole juurikaan muuttunut viime vuosina.

— Alkoholin käytössä paikkakuntien kärjessä ovat perinteisesti Kouvola sekä Kotkan ja Haminan seutu. Syitä on hankala sanoa, mutta taustalla on syrjäytymistä ja työttömyyttä. Palveluiden käytössä seuraukset näkyvät: paljon tarvitaan katkaisuhoitoa sekä avohoitoa, kertoo Väisänen.

Usein esiin tulee myös viinamyönteinen eli niin sanottu savupiippukulttuuri kaakkoisessa Suomessa.

A-klinikkasäätiön palveluiden käyttäjien joukossa näkyy nykyään se, että pelkän alkoholin takia hakeudutaan melko harvoin hoitoon. Suurin osa asiakkaista on erilaisia sekakäyttäjiä.

— Alkoholin lisäksi mukana ovat lääkkeet ja huumeet. Monen asiakkaan kohdalla on vielä moniongelmaisuutta. Mielenterveysongelmat ovat hyvin yleisiä, sanoo Väisänen.

Väkevien alkoholijuomien ja oluen juominen on Kymenlaaksossa yleisempää kuin esimerkiksi Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla, joissa nautiskellaan paljon viiniä.

Kirkkaan viinan kulutus näkyy, sillä ongelmakäyttäjien kohdalla alkoholijuomien kustannustehokkuus korostuu. Alkoholiriippuvuus voi kuitenkin kehittyä yhtä lailla viinistä kuin viinasta.

Nuorisotutkimukset koulumaailmasta ovat paljastaneet myönteisiä asioita. Nuorten joukossa on paljon sellaisia, jotka eivät käytä mitään. Ovat siis täysin raittiita.

— Onneksi on näin. Toisaalta, kun tutkitaan samoja ihmisiä heidän kasvettuaan aikuisiksi 20-30 -vuotiaiksi, niin he ovat usein oppineet saman käytön kuin muutkin.

Ikähaitarin toisessa päässä ovat eläköitymässä niin sanotun kostean sukupolven miehet ja naiset. Väisäsen mukaan moni työssä ollut ja eläkkeelle siirtynyt alkaa elämän merkityksettömyyden takia käyttää alkoholia. Kun aiemmin käytiin naapurin mamman tai papan luona kahvilla, tissutellaan nyt viiniä.

Väisäsen mukaan Kymenlaaksossa ei tarvitse olla erityisesti huolissaan. Mutta ongelmien alkaessa ilmaantua, voisivat omaiset ja läheiset tarttua tilanteeseen.

— Hoitopalveluita on olemassa ja hoitoon pitäisi hakeutua mahdollisimman ajoissa, ettei ajauduta liian pitkälle.

Veikko Mäenpää

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.