Tyhjien liiketilojen määrä on laskenut Kotkassa – Lauantaisin auki olevien kauppojen määrä on kasvanut

Kotkan Kauppatien ennen koronakriisiä tekemät elinvoimalaskelmat kertovat positiivisesta kehityksestä.

Sari Tauru

Tyhjien liiketilojen määrä on laskenut niin Karhulassa kuin Kotkansaarellakin. Arkistokuva.
Tyhjien liiketilojen määrä on laskenut niin Karhulassa kuin Kotkansaarellakin. Arkistokuva.

Kotkan keskustojen elinvoima on kasvanut 4,1 prosenttia ja yritysten määrä alueella on lisääntynyt. Myönteinen kehitys näkyy Kotkan Kauppatie -yhdistyksen toteuttamassa tuoreessa elinvoimalaskennassa.

Elinvoimalaskenta tehtiin kevään aikana 35 suurimmassa kaupungissa. Positiivista kasvua tapahtui muuten lähinnä pääkaupunkiseudulla. Laskennat tehtiin ennen koronakriisin mukanaan tuomia rajoitustoimia.

– Kehityssuuntaa on tärkeä seurata myös numeroiden valossa, jolloin pystymme paremmin ohjaamaan kehittämistyötä keskustojen hyväksi. Samalla pystymme vertailemaan tuloksia muihin kaupunkeihin, kertoo Kotkan Kauppatien toiminnanjohtaja Samuli Kansa.

Kotkaan on syntynyt uutta liiketilaa

Kun elinvoimalukua lasketaan, merkityksellisimpiä tekijöitä ovat lauantaisin avoinna olevat kaupat ja ravintolat sekä tyhjät liiketilat, jotka suhteutetaan kaupungin asukaslukuun.

– Kotkansaarelle on syntynyt myös uutta liiketilaa, kivijalkaan sekä suurkauppaan. Lukemien kehittyessä positiiviseen suuntaan voi olla iloinen yrittäjien uskoessa yrittämiseen sekä Kotkaan kaupunkina, toteaa Kansa.

Määrällisesti muutokset ovat Kotkansaarella pieniä.

– Lauantaisin avoinna olevien kauppojen määrä on kasvanut ja vastaavasti ravintoloiden vähentynyt muutamilla yrityksillä. Kotkan elinvoimaluvun kasvua selittääkin se, että tyhjien liiketilojen määrä on vähentynyt 1,6 prosentilla.

Kansallisesti tyhjien liiketilojen osuus on kasvanut.

– Tyhjien liiketilojen osuus kaikista liiketiloista Kotkansaarella laski hienosti alle 10 prosenttiin kansallisen keskiarvon ollessa 11 prosenttia.

Tyhjien liiketilojen määrä on vähentynyt Karhulassa

Myös Karhulassa kehitys oli samansuuntaista. Lauantaisin avoinna olevien kauppojen ja ravintoloiden kokonaismäärä on pysynyt samana, mutta tyhjien liiketilojen osuus on vähentynyt 1,5 prosentilla.

– Positiivista molemmissa keskustoissa on myös se, että samalla, kun lauantaisin avoinna olevien yritysten määrä on pysynyt jokseenkin ennallaan, niin arkiyritysten määrä on kasvanut selkeästi.

Suhteessa edelliseen vuoteen Kotkansaarella kasvua vain arkena avoinna olevien yritysten määrässä on ollut 7,7 ja Karhulassa 17,6 prosenttia.

– Vaikka kasvu on maltillista, niin on erittäin hienoa, että kehityksen suunta on oikea. Toivotaan, että korona nujerretaan mahdollisimman pian ja että kauppa ja ravintolat kestävät vaikeiden aikojen yli.

Kotkan Kauppatie, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor ja Kotkan kaupunki aloittivat Kotkan kaupallisen elinvoiman seurannan vuosi sitten. Seurantaa tehdään vuosittain Kotkansaarella, Karhulassa, Jumalniemessä ja Sutelassa.

Luetuimmat