Ministeri Paatero: Ratarahoitus erittäin hyvä asia, kuten myös elinkeinoelämän tukeminen eri puolilla Suomea

Kauan odotettu Kotolahden ratapihan kehittäminen toteutuu vihdoinkin.

Sari Tauru

Ministeri Sirpa Paatero (sd.) toteaa, että ratainfran kehityshankkeita on odotettu Kymenlaaksossa pitkään.
Ministeri Sirpa Paatero (sd.) toteaa, että ratainfran kehityshankkeita on odotettu Kymenlaaksossa pitkään.

Kunta ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) 98 miljoonaa ratahankkeisiin, mitä sillä saadaan aikaan?

— Rataa pitää vahvistaa ja rakentaa niin, että Kouvolasta päästään Haminan ja Kotkan satamiin painavilla junilla ja isommalla lastilla. Tarvitaan Kotolahden ratapihan kuntoon laittamista raidejärjestelyissä sekä kaikkiaan raiteiden pohjaa niin, että rata kestää satamaliikenteen tarpeita. Eli hyvin paljon kaikkea sitä, mitä on vuosia odotettu.

— Sitä paitsi on ollut pitkään tavoite, että Suomen suurin vientisatama eli Haminan-Kotkan Satama Oy voisi vastaanottaa raidekapasiteetin vuoksi myös esimerkiksi sellukuljetuksia, nyt mennään sitä kohden. Erinomainen asia.

Oliko tämä Kymenlaaksolle tärkeä ratahanke keskusteluissa hallitusohjelman valmistelussa?

— Hallitusohjelma ei nimennyt yksittäisiä hankkeita, mutta keskusteluissa tarve tuli tietoon. Pääministeri Antti Rinne (sd.) on lisäksi vieraillut Haminan-Kotkan satamassa tiiviisti viime aikoina ja hänet on perehdytetty tilanteeseen perusteellisesti.

— Mielestäni meidän omien raideinvestointien lisäksi lisätalousarvio huomioi elinkeinoelämän tarpeita tasapuolisesti eri puolilla Suomea. Se on minusta erittäin hyvä asia.

Mitä muuta asiassa haluaisit nostaa esille?

— Raideliikenteessä liikkuvat myös ihmiset. Kymenlaakson sairaalahankkeissa tehdyissä ratkaisuissa tärkeää on henkilöstön saatavuus ja liikuttaminen. Raideliikenne on juuri sitä.

— Mitä Itäiseen rantarataan tulee, hallitus tavoittelee ensin tasapuolisia laskelmia kaikista ratalinjausvaihtoehdoista. Päätösten aikatauluista ei voida sanoa vielä mitään.

Millaista ministerin arki on tänä kesänä? Onko aikaa lomailulle?

— Ensi vuoden budjetin valmistelu on jo käynnistynyt. Sen sisällä 12 vuodelle ajoittava investointisuunnitelma. Muista valmisteltavista asioista mainitsen myös soten ja 2. asteen koulutuksen uudistamisen.

— Minulla on kaksi viikkoa lomaa. Meripäivät leikkaa siitä osan pois.