Lue Esko Almgrenin anekdootteja valtuustouralta

Sari Tauru

Kotkan valtuuston puheenjohtaja Nina Brask halasi valtuuston jättävää Esko Almgrenia ennen viimeistä kokousta.

Kotkan valtuustossa vuodesta 1965 istunut Esko Almgren (kd.) sai hieman erikoisen huomionosoituksen viimeisen kokouksensa päätteeksi. Kotkan kaupunki luovutti hänelle Kotka-mitalin muistona pitkästä valtuustourasta.

Mitalin historia onkin sitten vähän erikoisempi ja tarinaan liittyy myös Kotkan kaupunginhallituksen jäsen ja Almgrenin puoluetoveri Kari Tiusanen.

Kari Tiusanen keräilee erilaisia mitaleja ja törmäsi taannoin kyseiseen Kotka-mitaliin eräässä kotkalaisen keräilijän luona. Tiusaselle syntyi ajatus, että mitalin voisi ojentaa Esko Almgrenille. Kaupunginjohtaja Henry Lindelöfistä ajatus oli hyvä, niinpä mitali hankittiin kaupungin lukuun, vaikka Tiusanenkin oli ollut valmis sen tekemään. Kaupunginjohtaja teki muodollisen päätöksen mitalin luovuttamisesta Almgrenille.

Mitalin taustaa on selvitelty, mutta kaupungilta ei ole löytynyt siitä minkäänlaista aiempaa tietoa. Ei siis tiedetä, kuka tai mikä taho mitalin on teettänyt. Mitalin mukana on aitoustodistus ja maininta, että mitaleja olisi teetetty vuonna 1999 kymmenen kappaleen sarja.

Kari Tiusasen mukaan muiden mitaleiden kohtalosta tai saajista ei ole aavistustakaan paitsi yhdestä, jonka on saanut entinen kaupunginjohtaja ja maaherra Martti Viitasen.

Esko Almgren on liikuttunut saamastaan huomiosta. Kiitospuheessaan hän hauskuutti läsnäolijoita muun muassa muutamin anekdootein uransa varrelta.

— Tulin valtuustosaliin ensimmäisen kerran vuonna 1938. Sain laulaa Markus-sedän lastentunnilla Nokipoika-laulun. Lauloinkin valtuuston edessä laulun alun.

Valtuustouraltaan Almgren muistaa hyvin Alli Lahtisen antaman kovan opetuksen Almgrenin tyhmän puheenvuoron vuoksi.

— Olen siitä yhä kiitollinen. Alli oli sosiaalihallituksen pääjohtaja ja minä Kotkan kesäkorkeakoulun sihteeri. Sain Alllin yhdeksi luennoitsijaksi ja lounaalla muistutin hänen mieleensä saamani opetuksen. Alli vastasi erään valtiomiehen sanoilla: "nuoruus ei ole koskaan poliitikon viattomuuden aikaa.!

Esko Almgrenin tuntevat tietävät hänen hyvän huumorintajunsa. Hän uskaltaa nauraa myös itselleen. Siitä esimerkkinä tämä muistelo:

— Kaupunginjohtaja Veikko Kokkola oli kutsunut kaupunginhallituksen vuoden lopussa 1969 illalliselle. Kun alkujuomia tarjottiin, tarjoilijalle tapahtui vahinko.

— Juuri minun selkäni takana tarjotin kaatui laseineen, juomineen minun selkääni. Siihen Karl Reijasto: "Siinä näet, Esko. Kun ei mene suusta, menee selästä.”

Myös Taisto Sinisaloon liittyy monta muistoa

—Taisto Sinisalo istui käytävän toisella puolella vieressäni. SKDL:n sisällä oli kova paine varsinkin Prahan vuonna 1968. Olivat saarislaiset ja taistolaiset. Olimme Tukholmassa suomalaisseurojen vaalitilaisuudessa.

— Kun lähdimme kotiin, Aarne Saarinen ehdotti minulle, että menemme samalla taksilla Arlandan kentälle. Autossa hän tokaisi minulle: Sanoitko asuvasi Kotkassa? Kun myönsin, Saarinen oli hetken hiljaa ja hymähti: "Sieltä ne minun vastustajani aina ovat tulleet."

Kiitospuheensa Almgren päätti protokollan mukaisella tavalla.

— Reinhold Niebuhrin sanoin: "Kykymme hyvään tekee demokratian mahdolliseksi, taipumuksemme pahaan tekee sen välttämättömäksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.