Virolahden Green Belt -luontokeskukselle pärekattoinen infopiste.– Kunta käyttää keskukseen noin 340 000 euroa

Luontokeskuksesta saa tietoa luonnosta ja ympäristöstä virtuaalitodellisuuden välityksellä.

Juha Rika

Green Belt-hankkeen infokeskukseen tulee lasi- ja puuseinää sekä pärekatto.
Green Belt-hankkeen infokeskukseen tulee lasi- ja puuseinää sekä pärekatto.

Green Belt-hankkeeseen liittyvä luontokeskus Virolahden bunkkerimuseolla on ottanut askeleen eteen päin. Kaakon kaksikon teknisen toimialan asioita hoitava Miehikkälän kuntatekniikan lautakunta hyväksyi keskiviikkona Virolahden bunkkerimuseon alueelle tulevan luontokeskuksen infopisteen suunnitelmat ja kustannusarvion.

Rakennettava infokeskus on A-muotoinen jyrkkäkattoinen rakennus, jonka kattomateriaalina on päre. Rakennuksen päätysivu on lasia ja pääsisäänkäynnin puoli puolestaan puuta. 164 100 euroa maksavan rakennuksen on suunnitellut arkkitehtiopiskelija Lotta Pakarinen.

Alku takelteli

Green Belt-hanke ei ole edennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaan, sillä Virolahden venäläinen yhteistyökumppani Johanneksen kaupunki joutui keväällä luopumaan hankkeesta talousongelmien vuoksi. Suunnitelmissa oli rakentaa vastaava luontokeskus Suomenlahden rannalla sijaitsevaan Johannekseen.

Antti-Jussi Larvio

Green Belt-hankkeessa Virolahden bunkkerimuseon alueelle tulee luontokeskus infopisteineen.
Green Belt-hankkeessa Virolahden bunkkerimuseon alueelle tulee luontokeskus infopisteineen.

Luontokeskus sinne on edelleen suunnitteilla, mutta alkuperäisestä karsittuna. Johanneksen kaupungin sijaan sen toteuttaa Leningradin alueen kauppa- ja teollisuuskamari.

Kaksivuotisen Green Belt-hankkeen kokonaiskustannus on lähes 700 000 euroa.

Kaksivuotisen Green Belt-hankkeen kokonaiskustannus on lähes 700 000 euroa, josta Virolahden kunnan maksettava osuus on noin 340 000 euroa.

Hankkeessa ovat mukana myös Metsähallitus ja Leader Sepra. Samaten rahoitusta on saatu Kaakkois-Suomi-Venäjä CBC 2014-2020 -ohjelmasta, joka on yksi kolmesta Suomen ja Venäjän välillä toteutettavasta rajat ylittävästä yhteistyöohjelmasta.

Tietoa ympäristöstä

Green Belt -hankkeen tavoitteena on lisätä paikallisten asukkaiden tietoisuutta kestävästä kehityksestä ja ympäristöstä. Green Belt -yhteistyön tuloksena toivotaan myös lähialuematkailun yli rajan lisääntyvän. Tarkoituksena on esimerkiksi järjestää venäläisten ja suomalaisten yhteisiä koulutuksia. Tämän lisäksi luontokeskukset tarjoavat oppimis- ja koulutusmahdollisuuksia kaikille luonto- ja ympäristöaiheista kiinnostuneille virtuaalitodellisuuden välityksellä.

Vihreä vyöhyke

Kaksivuotinen hanke on saanut nimensä Euroopan vihreästä vyöhykkeestä eli Green Beltistä, joka seuraa entisen rautaesilipun reittiä ja yhdistää alueen kansallispuistot, luontopuistot, biosfäärialueet ja rajat ylittävät suojelualueet sekä muut arvokkaat elinympäristöt.