Auto törmäsi huippuhiihtäjään Haminassa — ”Jalka poikki, mutta hyvä ettei mennyt henki”

Juha Vesala

Katariina Longan harjoitteluun tulee pitkä tauko.
Katariina Longan harjoitteluun tulee pitkä tauko.

Vehkalahden Veikkojen ykköshiihtäjä Katariina Lonka on loukkaantunut vakavasti auto-onnettomuudessa Haminassa. Lonka oli tiistaina rullasuksilla harjoituslenkillä Lappeenrannantieltä Kannusjärvelle johtavalla tiellä, kun henkilöauto törmäsi häneen takaapäin. Moninkertaisen nuorten SM-mitalistin vasemmasta jalasta katkesivat sekä sääri- että pohjeluut. Lisäksi hän kärsi muita lievempiä vammoja — lähinnä ruhjeita eri puolille kehoa.

22-vuotias Lonka leikattiin jo tiistaina Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Lääkärien mukaan leikkaus onnistui hyvin, ja alustava kuntoutumisennuste on 3—4 kuukautta.

— Jalka meni poikki, mutta onneksi ei mennyt henki. Paljon pahemminkin olisi voinut käydä, hiihtäjän isä Jari Lonka kertoi.

Jari Lonka oli tyttärensä mukana kohtalokkaalla harjoituslenkillä.

— Kata hiihti ehkä 30 metriä minua edellä. Auto ohitti ensin minut hyvinkin läheltä ja sitten näytti siltä, että se hivuttautui aina vain lähemmäs tien reunaa.

— Ehdin ajatella, että sehän ajaa tytön päälle.

Jari Longan mukaan autoa ajoi ”iäkkäämpi naishenkilö”.

— Jarruvalot eivät edes välähtäneet, ja auto jatkoi törmäyksen jälkeenkin matkaa. Pysäytin vastaan tulleen auton ja pyysin kuljettajaa lähtemään perään.

Törmännyt auto löytyi pian ojasta reilun sadan metrin päässä. Longan mukaan kuljettaja oli kertonut yrittäneensä kääntää autoa ja palata törmäyspaikalle.

Poliisi on tapahtuneesta vaitonainen.

— En nyt tässä vaiheessa voi vahvistaa mitään, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kai Virtanen sanoi.

Katariina Lonka on Kymenlaakson lupaavimpia nuoria hiihtäjiä. Hän on voittanut juniorisarjoissa kolme henkilökohtaista Suomen mestaruutta ja ison kasan muita mitaleja.

Viime talvena Lonka sijoittui Keuruun SM-hiihdoissa naisten 10 kilometrillä yhdeksänneksi ja keväällä Kontiolahden SM-kolmellakympillä 13:nneksi. Tammikuussa hän voitti Äänekoskella 23-vuotiaiden 10 kilometrin SM-kultaa.

Jukka Lehtoranta

Jukka Lehtoranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.