Viimeiset juhannusvieraiden jättämät romut lähtivät tiistaina Kaunissaaresta — Saaresta vietiin konttilavallinen vaarallista jätettä

Kaunissaaressa vuosittain järjestettävään vaarallisen jätteen keräykseen tuotiin tänä vuonna mittava määrä romua.

Noora Kauppinen

Juhannuksena Kaunissaaressa vierailleiden retkeilijöiden jälkeensä jättämät retkituolit saivat odottaa kasassa vaarallisen jätteen keräystä, johon ne kelpasivat metalliromuna.
Juhannuksena Kaunissaaressa vierailleiden retkeilijöiden jälkeensä jättämät retkituolit saivat odottaa kasassa vaarallisen jätteen keräystä, johon ne kelpasivat metalliromuna.

Tiistaina Kaunissaaressa järjestettiin vaarallisen jätteen keräys. Keräyksen matkaan lähtivät asukkaiden omien vaarallisten jätteiden lisäksi myös viimeiset juhannusvieraiden hylkäämät romut.

Juhannuksen jälkeisenä maanantaina Kaunissaaren asukkaat järjestivät siivoustalkoot, koska juhannusviikonloppuna saaressa retkeilleet vieraat olivat jättäneet jälkeensä läjäpäin telttoja, retkituoleja ja roskia. Suurin osa jätteistä kuljetettiin saaresta pois heti siivoustalkoiden päätteeksi, mutta kasa tuoleja jäi vielä odottamaan vuoroaan.

Kymenlaakson jäte Oy järjestää vuosittain Kaunissaaressa vaarallisen jätteen keräyksen, joka ottaa vastaan muun muassa sähkölaitteita, metallia ja jauhesammuttimia. Metallisen runkonsa vuoksi retkituolit kelpasivat ongelmajätteeksi.

Kaunissaaren kylätoimikuntaan kuuluva Jaana Anttila kertoo, että juhannuksen jälkeen saari on pysynyt siistinä, eikä retkeilijöistä ole enää koitunut ongelmia.

Anttilaa hämmästytti jätekeräyksen konttilavalle tuodun rojun määrä.

— Vuosittaiset keräykset alkoivat viitisen vuotta sitten. Nyt muutamana vuonna keräykset ovat olleet aika rauhallisia, mutta tänä vuonna romua kertyi yllättävän paljon, Anttila sanoo.

Hän arvelee, että romua ehkä tuotiin keräykseen aiempaa enemmän siksi, koska keräys järjestettiin nyt myöhemmin kesällä kuin edellisinä vuosina. Saaren kesäasukkaista useammat olivat nyt paikalla keräyksen aikaan.

Keräykseen tuodun jätteen määrää ihmetellään myös Facebookissa Kaunissaari-ryhmässä. Eräs käyttäjä arvioi, että saaresta vietiin noin 5 000 kilogrammaa metallia sekä runsaasti kodinkoneita ja muuta ongelmajätettä.

Kymenlaakson jäte on aiemmin heinäkuussa kerännyt vaarallista jätettä myös Kuorsalosta, Kuutsalosta ja Haapasaaresta.

Luetuimmat