Mansikkalahdesta ja Santalahdesta löytyi runsaasti E.coli-bakteereita — Uimista ei suositella

Raimo Eerola

Santalahdessa havaittiin E.coli-bakteereita, eikä uimista siellä suositella. Arkistokuva.
Santalahdessa havaittiin E.coli-bakteereita, eikä uimista siellä suositella. Arkistokuva.

Uimista Mansikkalahden ulkorannalla ja Santalahdessa kannattaa toistaiseksi välttää. Kotkan ympäristökeskus havaitsi tämän viikon keskiviikkona näiltä rannoilta otetuissa alustavissa uimavesinäytteissä runsaasti E.coli-bakteereita.

Näytteet otettiin Kotkan ja Pyhtään yleisiltä uimarannoilta, eli Santalahden ja Mansikkalahden lisäksi myös Äijänniemestä, Tampsan montulta ja Huutjärveltä. Muilla rannoilla uimaveden laadussa ei todettu mitään poikkeavaa.

— Uusintanäytteet saatiin sovittua ja otettua jo tänään ja niiden tuloksia odotetaan ensi viikon alusta. Toki harmillista, ettei tietoja saada viikonlopuksi, laboratoriokokeissa menee pari päivää, kertoo vs. terveystarkastaja Henna Lönnfors Kotkan ympäristökeskuksesta.

Escherichia coli -bakteerit ovat suolistoperäisiä ja niitä voi tulla esimerkiksi lintujen ulosteesta. Ihmiselle ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Uimavesinäytteistä tutkitaan suolistoperäisten enterokokkien, Escherichia coli -bakteerien ja tarvittaessa syanobakteerien eli sinilevän määrä. Sinilevää on tänä kesänä rannikolla ollut vähän.

— Sinilevän suhteen on tänä kesänä päästy todella helpolla. Äijänniemeen olemme muutaman kerran laittaneet ilmoituksia sinilevästä, Lönnfors toteaa.