Keuhkokuume-epidemia iski Virolahdelle — kymmeniä sairastuneita

Lokakuun alkupuolella alkanut epidemia ei ole hellittämässä, vaan viikoittain ilmaantuu lukuisia uusia tautitapausta. Keuhkokuumeeseen tehoavat antibiootit.

Hygienia on tärkeää keuhkokuumeen leviämisen estämisessä. Suositeltavaa on esimerkiksi käyttää kertakäyttöisiä nenäliinoja.
Hygienia on tärkeää keuhkokuumeen leviämisen estämisessä. Suositeltavaa on esimerkiksi käyttää kertakäyttöisiä nenäliinoja.

Useat kymmenet ihmiset ovat sairastuneet keuhkokuumeeseen reilun kuukauden aikana Virolahdella. Kaakon kaksikon johtava lääkäri Minna Turakaisen mukaan ensimmäiset tapaukset havaittiin lokakuun alkupuolella, kun Virojoen koulun oppilaita hakeutui vastaanotolle.

— Keuhkokuume on todettu mykoplasman aiheuttamaksi. Sen oireina on yskää ja korkeaa kuumetta, lisäksi keuhkoista kuuluu rohinaa ja keuhkokuvissa näkyy kuumemuutoksia. Tähän mennessä sairastuneita on ollut 40-50, Turakainen toteaa.

Hänen mukaansa keuhkokuume-epidemia ei ole osoittanut hellittämisen merkkejä, vaan sairastumistapauksia ilmaantuu tasaisesti toistakymmentä viikossa.
— Poikkeuksellinen ärhäkän oloinen on tämä pöpö ollut.

Antibioottit

tehoavat

Turakaisen mukaan keuhkokuume voi parantua itsestäänkin, mutta pääsääntöisesti tautia hoidetaan antibiooteilla, jolloin se paranee yleensä parissa viikossa.

— Tauti voi joillakin toki pidentyäkin eli huonovointisuus ja oireilu voi kestää useammankin viikon.

Epidemian johdosta Turakainen suosittelee yhteydenottoa lääkäriin kaikille, jotka Virolahden alueella kärsivät yskästä ja kovasta kuumeesta. Hän muistuttaa, että kouluun tai töihin ei sairaana tule mennä. Taudin itämisaika on 1-14 vuorokautta.
Keuhkokuumeen ehkäisyssä tärkeitä on käsihygienia. Turakainen suosittaa yskimään ja niistämään kertakäyttöisiin nenäliinoihin sekä pesemään ja desinfioimaan kädet sen jälkeen.

Hänen mukaansa epäselvää on, mistä keuhkokuume on löytänyt tiensä juuri Virolahdelle. Tautia ei ole tällä hetkellä vastaavassa laajuudessa havaittu muualla Suomessa. Edellisestä keuhkokuume-epidemiasta Suomessa on aikaa kuutisen vuotta.

Verikokeet

syytä uusia

Lisäselvyyttä epidemiaan pyritään Turakaisen mukaan saamaan keskiviikkona Carean infektioylilääkäri Risto Pietikäisen kanssa.

— Pietikäinen tulee käymään ja katsomme tätä asiaa vähän tarkemmin.
Epidemian seurantaan ja tutkimiseen liittyen Turakainen toivoo taudin sairastaneiden hakeutuvan uusintaverikokeisiin viimeistään viiden viikon kuluttua ensimmäisistä verinäytteiden otosta.

— Terveyskeskukseen voi ottaa oma-aloitteisesti tuolloin yhteyttä näytteidenottoa varten.

Keuhkokuume-epidemiasta uutisoi ensimmäisenä Kaakonkulma verkkosivuillaan.