Väyläviraston selvitys oli kova isku itäiselle rantaradalle – Kotkalaisministeri Sirpa Paatero seisoo yhä ratahankkeen takana

Paatero korostaa, että tällä hallituskaudella tärkein asia on nykyisen rataverkon parantaminen. Paatero painottaa, että kaupunkien edunvalvonta on ensisijaisen tärkeää, kun paikallisesti tärkeitä hankkeita viedään eteenpäin.

Ella Karttunen

Sirpa Paatero on tukenut rantarataa avoimesti jo kauan. Hän vaati tällä hallituskaudella uutta selvitystä ratavaihtoehdoista.
Sirpa Paatero on tukenut rantarataa avoimesti jo kauan. Hän vaati tällä hallituskaudella uutta selvitystä ratavaihtoehdoista.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) pysyy vankkumatta itäisen rantaradan takana, vaikka Väyläviraston selvityksessä Porvoo–Kouvola-reittiä kulkeva itärata todettiin hyötysuhteeltaan paremmaksi.

– Olen ollut vuosikausia sitä mieltä, että itäinen rantarata on paras vaihtoehto, eikä mielipiteeni ole muuttunut.

Paatero oli vahvasti vaatimassa ratahankkeiden hyödyistä kattavaa vaikuttavuusarviointia vuonna 2019. Hän korosti tuolloin, että henkilöliikenteen lisäksi myös tavaraliikenteen ja viennin hyödyt tulisi arvioida.

Väylävirasto tuli siihen tulokseen, että ratahankkeet olisi hyödyllisintä tehdä matkustajaliikenteen lähtökohdista. Tavaraliikenteen ohjaaminen uusille radoille vaatisi niin paljon raideyhteyksien rakentamista satamiin johtaville radoille, että hinta kasvaisi liikaa suhteessa hyötyihin.

"Kaikkia linjauksia kannattaa pitää esillä"

Paatero korostaa, että tällä hallituskaudella tärkein asia on nykyisen rataverkon parantaminen. Hän pohtii, että sekä itärataa että rantarataa voisi suunnitella erillisissä hankeyhtiöissä.

– Kaikkia linjauksia kannattaa pitää esillä ja mukana suunnittelussa. Rakentaminen on niin iso satsaus, että siitä ei vielä mitään takeita milloin itään suuntautuva rata toteutuu.

Ministeri ei vastaa suoraan siihen, miten Kotkan ja Kouvolan välinen ristiveto ratahankkeiden etenemiseen vaikuttaa. Hän kuitenkin painottaa, että kaupunkien edunvalvonta on ensisijaisen tärkeää, kun paikallisesti tärkeitä hankkeita viedään eteenpäin.

Paatero näkee, että kaikkein järkevintä on koota yhteen laaja joukko vaikuttajia poliitikoista, viranhaltijoista ja yrityksistä ja tiede- sekä kulttuurimaailman edustajista.

– Kuntien välillä on isoja eroja siinä, miten hyvin edunvalvontaa hoidetaan. Toisaalta kaikkialla ollaan sitä mieltä, että oman kunnan etua ei valvota riittävästi.

Esimerkiksi hyvästä edunvalvonnasta hän nostaa Oulun.

– Siellä on oma tällainen yhteenliittymä, rössypottuporukka, johon kuuluu poliitikkojen lisäksi paljon muitakin tahoja.

6469856.jpg