Mies tuomittiin 17 rikoksesta — Hovioikeus piti vankeustuomion ennallaan

Toisen tuomitun rangaistus aleni reilusta neljästä vuodesta kolmeen.

Itä-Suomen hovioikeus lievensi kouvolalaisen Vihtori Aleksander Zitronin vankeusrangaistusta.

Hovioikeuden päätöksellä Zitronin tuomio aleni kolmeen vuoteen. Alun perin Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1985 syntyneen Zitronin 4 vuoden 2 kuukauden vankeuteen 11 rikoksesta. Nyt hovioikeus hylkäsi käräjäoikeuden kesäkuisista syytteistä neljä.

Sen sijaan kouvolalaisen Jukka-Pekka Mäkisen tuomio pysyi ennallaan. Käräjäoikeus tuomitsi kesäkuussa vuonna 1983 syntyneen Mäkisen 5 vuoden 6 kuukauden vankeuteen 17 rikoksesta.

Miehet tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä ryöstöstä ja useista muista rikoksista. Mäkinen tuomittiin myös raiskauksesta. Raiskausjuttu on määrätty salaiseksi 60 vuodeksi.

Väärän naisen kanssa

Tapon yritys ja törkeä ryöstö tapahtuivat 10. huhtikuuta Kouvolassa. Oikeuden mukaan syytetyt kävivät kouvolalaisen miehen kimppuun tämän kotona ja ampuivat miestä jalkaan.

Uhrin esitutkintakertomuksen mukaan huivilla kasvonsa peittäneet miehet ojensivat hänelle ulko-ovella lapun, jossa vaadittiin 10 000 euron korvausta sen takia, että mies olisi harrastanut seksiä edellisenä viikonloppuna väärän naisen kanssa. Uhri sanoi, ettei hän ole maannut kyseisen naisen kanssa. Sitten alkoi pahoinpitely.

Uhrin mukaan hänen kimppuunsa käytiin mailalla tai harjan varrella. Mies torjui hyökkäyksen, minkä jälkeen häntä ammuttiin käsiaseella useita kertoja jalkoihin.

Seuraavaksi syytetyt kaatoivat miehen maahan ja sitoivat hänen kätensä ja jalkansa. Sitten he potkivat uhria vartaloon ja päähän sekä löivät häntä jääkaapin ovella. Lopulta miehet lopettivat pahoinpitelyn, mutta veivät tältä vielä reseptilääkkeitä, avainnipun ja Honda-merkkisen moottoripyörän.

Kumpikin syytetyistä kiisti olleensa paikalla rikoksen tekohetkellä.

”Miehet eivät piittaa lain kielloista ja käskyistä”

Käräjäoikeuden mukaan viime vuoden joulukuussa miehet tunkeutuivat toiseen asuntoon Kouvolassa ja pahoinpitelivät asunnon omistajan kaasusumuttimella, lyömällä ja potkimalla. Oikeus katsoi Mäkisen syyllistyneen varsinaiseen tekoon.

Hovioikeus hylkäsi Zitronin tuomion törkeän kotirauhan rikkomisesta ja törkeän pahoinpitelyn avunannosta.

Niin ikään käräjäoikeus katsoi, että huhtikuussa 2017 miehet ahdistelivat samaa uhria räjäyttämällä hänen asuntonsa pihalla aniittiräjähteen, joka kuitenkin jäi osittain suutariksi. Mäkisen mukaan tarkoitus olikin, ettei se räjähdä. Hänen mukaansa ideana oli vain pelotella asukasta. Zitron kiisti käräjäoikeudessa syyllistyneensä tekoon. Oikeus katsoi, että räjähde on valmisteltu hänen asunnollaan. Mäkisen selitystä tahallaan suutariksi tehdystä räjähteestä oikeus ei uskonut.

Hovioikeus hylkäsi Zitronin tuomion tuhotyöstä ja räjähderikoksesta.

Kumpikin syytetyistä on tuomittu jo aiemmin useista törkeistä rikoksista. Kesäkuussa käräjäoikeus katsoi molempien kohdalla, etteivät miehet piittaa lain kielloista ja käskyistä. Kumpikin syytetyistä teki rikokset ollessaan koeajalla vankeuden jälkeen.

Luetuimmat