Vuoden Palomies 2017 Ilpo Tolonen: Kymenlaaksossa on tehty paljon pioneerityötä ihmisten turvallisuuden lisäämiseksi

Sari Tauru

Ilpo Tolonen on Vuoden Palomies 2017.
Ilpo Tolonen on Vuoden Palomies 2017.

Vuoden Palomies 2017 on pelastuspäällikkö Ilpo Tolonen Kymenlaakson pelastuslaitokselta Kotkasta. Hänen elämäntyönään on ollut kehittää pelastustoimea monipuolisesti jo yli 30 vuoden ajan. Tolonen on ansioitunut erityisesti vesipelastuksen, vaarallisten aineiden torjunnan sekä öljyntorjunnan kehittäjänä.

— Koen tämän suurimpana kunniana, minkä palomies voi saada. Arvostan tätä suuresti, iloitsee Tolonen.

Tolonen päätyi pelastusalalle oltuaan ensin kesätöissä paloasemalla.

— Se jälkeen päätin opiskella palomieheksi. Matkan varrella olen kouluttautunut pelastussukeltajaksi, paloesimieheksi, palomestariksi ja paloinsinööriksi. Pidän työstäni ja minusta on aina kiva lähteä töihin.

Kansainvälisissä tehtävissä

Vaarallisten aineiden torjunnan työ on vienyt Tolosen myös Suomen edustajaksi kansainväliseen CTIF:n kemikaalikomissioon. Lisäksi hän on ollut aktiivinen toimija Suomen Palopäällystöliitossa erilaisissa luottamustehtävissä.

— Kansainvälisessä toiminnassa olen huomannut, kuinka hyvin Suomessa vaarallisten aineiden torjuntaan kouluttaudutaan. Suomen järjestelmää arvostetaan ja siitä ollaan kiinnostuneita, Tolonen kertoo.

Yksi Tolosen uran tärkeimmistä tehtävistä on ollut laatia vuonna 2011 ensimmäinen CBRNE-ensitoimintaopas SM:n pelastusosastojen edustajana yhdessä SM:n poliisiosaston edustajan ja terveysministeriön edustajan kanssa poliisin, pelastustoimen ja ensihoidon kenttäväelle.

— Se on tällä hetkellä ainoa viranomaisten yhteinen ensitoimintaohje.

Pioneerityötä Kymenlaaksossa

Tolonen on myös ollut vahvasti mukana kehittämässä pientalojen palotarkastusten siirtymistä omavalvontaan.

— Kehitimme sen pioneereina Kymenlaakson pelastuslaitoksella ja omavalvonta-käytäntö levisi ympäri Suomea.

Koulutuspuolella hän on tehnyt tärkeää pioneerityötä tuottamalla ensimmäisen pintapelastuksen koulutuspaketin Matti Revon kanssa 80-luvun lopulla. Hän on myös käynnistänyt vesisukelluskoulutuksen vuonna 1992 Pelastusopistossa Kuopiossa.

— Työ pelastustoimen kehittämiseksi jatkuu yhä ja vaikutan mielelläni omalta osaltani pelastusalaan sekä esimerkiksi standardien laatimiseen. Vapaa-ajalla liikun aktiivisesti ja huolehdin kunnostani, niin kuin palomiehen kuuluukin, kertoo Tolonen.

Vuoden Palomies tai Palokuntalainen on valittu vuodesta 1982 lähtien.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.