Virheitä on tehty ja paljon — Ekamin opiskelijat pyrkivät palauttamaan Villa Kärkisaaren alkuperäiseen loistoonsa

1920-luvun jugend-tyyliä haetaan värimaailmasta ja tapeteista. Lämpö rakennukseen otetaan merestä.

Ekamin työnohjaajat Tanja Laakso ja Mika Jung esittelevät Villa Kärkisaaren yläkerran huonetta, jonka kattorakenteet on modernisoitu ammattilaisten mielestä aivan väärin.
Ekamin työnohjaajat Tanja Laakso ja Mika Jung esittelevät Villa Kärkisaaren yläkerran huonetta, jonka kattorakenteet on modernisoitu ammattilaisten mielestä aivan väärin.

Ekamin opiskelijat aloittivat maanantaina mittavan remontin palauttaakseen Kotkan kaupungin omistaman Villa Kärkisaaren sen alkuperäiseen loistoonsa.

— Kaikkea ei kuitenkaan pystytä enää kunnostamaan, koska aikojen saatossa tässä rakennuksessa on tehty virheitä, ja paljon, sanoo Ekamin työnohjaaja Tanja Laakso.

Haluamme tehdä tästä oman aikansa näköisen. — Mika Jung

Ekamin pintakäsittelyn koulutukseen osallistuvat opiskelijat aloittivat tilojen remonttisuunnitelmat joulukuussa. Viime viikolla Villa Kärkisaareen kuskattiin remonttitarvikkeet ja siirrettiin huonekalut yläkerran remontoitavista huoneista pois.

— Viikonlopun aikana sängyt olis sitten kannettu takaisin paikoilleen, kertoo Laakso.

Huvilan vuokrakäyttö erilaisissa tilaisuuksissa kuten häissä, onkin Laakson mukaan hidasteena tilojen remontoinnissa.

— Aloitimme pintakäsittelytyöt rakennuksen yläkerrasta, koska silloin niistä on vähiten haittaa vuokralaisille, sanoo Laakso.

Rakennuksessa työskentelee kymmenen opiskelijaa viikoittain maanantaista perjantaihin. Opiskelijoita on varattuna pari remontoitavaa huonetta kohden.

Päähuvilan sisäremontin lisäksi tänä vuonna on tarkoitus maalata punamullalla vanha rantasauna.

Remontilla pyritään Laakson mukaan aktivoimaan koko Villa Kärkisaaren käyttöä ja toimintaa.

— Tavoitteena on palauttaa rakennukselle sen alkuperäinen 20-luvun jugend-tyyli sen aikakauden värimaailmalla ja tapetoinnilla. Niin että tänne tulija saa positiivisen ahaa-elämyksen, sanoo Laakso.

Kaikkiaan rakennuksessa neliöitä on 600. Yläkerrassa, josta remontti käynnistyi on neliöitä noin 300.

— Kaikki pinnat lattiasta kattoon uusitaan. Ovet ja ikkunat rakennuksessa ovat onneksi aika hyvässä kunnossa, kertoo Laakso.

Mikäli remonttirahat riittävät, vaihtuu myös salin kattoikkuna vanhan ajan malliin.

10 000 euron remontti

Remontti on opiskelijoille kuitenkin haastava, uskoo työnohjaaja Mika Jung.

— Mitään rakenteellisia muutoksia emme rakennukseen tee, vaikka tätä on osittain pilattu täysin väärin rakentein, sanoo Jung.

Jungin mukaan etenkin yläkerrassa näkyvät 80- ja 90-luvun remonttien jäljet.

Mikäli remonttibudjetti antaa myöten, aiotaan nykyaikaiset laminaattiparketit poistaa ja palauttaa alkuperäiset puulattiat.

— Haluamme tehdä tästä oman aikansa näköisen, sanoo Jung.

Villa Kärkisaaren remonttiin on tälle vuodelle varattu 10 000 euroa. Laakso uskoo tämän riittävän nyt suunniteltuihin töihin.

— Sisäpintojen uusiminen ei hirveästi maksa, sanoo Laakso.

Töiden aikataulua Laakso ei lähde arvioimaan.

— Tilaisuudet monimutkaistavat remonttia, joten emme pysty laskemaan, missä aikataulussa työt saadaan toteutettua, sanoo Laakso.

Ekamin putkipuoli asentaa samanaikaisesti rakennukseen vesilämmitysputkiston. Kotkan Energian hankkeena on ottaa lämpö rakennukseen merestä.

— Lämmityskustannukset ovat olleet korkeat ja nyt niitä pyritään karsimaan, kertoo Laakso.

Villa Kärkisaaren lattiat pyritään palauttamaan alkuperäiselle laudalle.

Luetuimmat