Paloaseman hinta hiertää Haminassa — Hankesuunnitelma ei läpäissyt valiokuntakäsittelyä

Uuden paloaseman hankesuunnitelmassa esitetty tavoitehinta ylitti reilusti valtuustolla hyväksytyn summan.

Antti-jussi Larvio

Haminan vanha paloasema on poissa käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi.
Haminan vanha paloasema on poissa käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi.

Uuden paloaseman hankesuunnitelmaa joudutaan rukkaamaan uuteen uskoon Haminassa. Kaupunkikehitysvaliokunnalle viime vuoden viimeisessä kokouksessa esitetyn hankesuunnitelman mukaan paloaseman arvonlisäveroton tavoitehinta olisi ollut 3 962 000, kun kaupunginvaltuuston hyväksymässä budjetissa ja taloussuunnitelmassa hinnaksi hyväksyttiin 3,5 miljoonaa euroa.

Kaupunkikehitysvaliokunnan puheenjohtajana vuodenvaihteeseen saakka toiminut Tero Pasi (kok.) sanoo valiokunnan palauttaneen hankesuunnitelman uuteen valmisteluun yli 460 000 euron hintaylityksen johdosta.

Raimo eerola

Paloasema toimii väistötiloissa Hailikarissa sijaitsevassa entisessä tehdashallissa.

Valtuusto hyväksyi paloaseman hinnaksi 3,5 miljoonaa euroa.

— Valiokunnalle oli aluksi tulossa hankesuunnitelma, jossa paloaseman tavoitehinta oli peräti 4,6 miljoonaa euroa. Juuri ennen valiokuntakäsittelyä tavoitehintaa pudotettiin, mutta se oli silti niin paljon yli valtuustolle esitetyn, ettei valiokunta voinut muuta kuin palauttaa suunnitelman uuteen valmisteluun, Pasi sanoo.

Hänen mukaansa hankesuunnitelma todennäköisesti tulee uudistuneen kaupunkikehitysvaliokunnan seuraavaan kokoukseen.

Rakentaminen alkaa lokakuussa

Paloaseman rakentamisen on tarkoitus alkaa lokakuussa ja käyttöön asema otetaan joulukuussa 2020.

Tavoite on, että paloasema rakennetaan puhdaspaloasema-periaatetta noudattaen. Tällöin varusteisiin ja kalustoon kertyvien epäpuhtauksien pudistamiseen tulevat omat huoltotilat ja asianmukaiset välineet. Sisäilmaongelmien torjuntaan kiinnitetään huomiota myös jo paloaseman rakennusvaiheessa laatimalla kosteudenhallintasuunnitelma, joka määrittelee eri rakennusvaiheissa vaadittavan kosteussuojauksen. Rakennus myös huputetaan heti, kun elementtirungon asennus sen sallii.

Paloaseman rakentamiseen on mahdollista saada Palosuojelurahastolta avustus, joka on enintään 40 prosenttia hyväksytyistä rakentamiskustannuksista.

Satamantien läheisyyteen rakennettavan aseman tilat suunnitellaan yhden pelastus- ja hoitoyksikön kalustolle ja miehistölle huoltotiloineen. Lisäksi asemalle tulee tarvittavat tilat raskaalle yksikölle, jolla turvataan sataman nopeaa ensitoimintaa. Aseman kokonaishenkilömääräksi tulee reilut 30 henkilöä.

Paloaseman valmistuttua kaupunki vuokraa tilat Kymenlaakson pelastuslaitokselle ja maakuntauudistuksen toteutumisen jälkeen Maakuntien tilaliikelaitokselle.

Vanhassa sisäilmaongelma

Uuden paloaseman rakentamiseen Hamina päätyi nykyisen paloaseman jatkuvien sisäilmaongelmien johdosta. Kirjokorvenmäellä Summassa sijaitseva paloasema valmistui vuonna 1991 ensin huoltoasemaksi. Vuonna 1996 rakennusta laajennettiin ja se muuttui paloasemaksi.

Sisäilmaongelmien vuoksi osa paloaseman henkilökunnasta on joutunut työskentelemään korvaavissa tiloissa. Tällä hetkellä koko henkilökunta on sijoitettu väistötiloihin entisen tuulivoimalayhtiön halliin Hailikariin. Toiminta jatkuu kyseisissä tiloissa uuden paloaseman valmistumiseen saakka.