Haminan-Kotkan satamalta ei ole pyydetty viranomaisapua — "Meillä ei ole matkustajaliikennettä. Jos olisi, olisi varmasti pyyntö jo tullut", sanoo liikennejohtaja Markku Koskinen

Suomenlahden merivartiosto odottaa vielä virallista virka-apupyyntöä ja katsoo sen jälkeen, mitä vaikutuksia asialla on merivartioston omaan toimintaan.

Merivartiostolle ei vielä ole tullut virka-apupyyntöä poliisilta. Arkistokuva.
Merivartiostolle ei vielä ole tullut virka-apupyyntöä poliisilta. Arkistokuva.

Hamina-Kotkan satamayhtiötä ei ole pyydetty viranomaisapua koronavirustilanteeseen tai Uudenmaan sulkemiseen muusta Suomesta liittyen, kertoo liikennejohtaja Markku Koskinen.

— Meillä ei ole matkustajaliikennettä. Jos olisi, olisi varmasti pyyntö jo tullut, sanoo Koskinen.

Koskisen mukaan satamassa on tehty omat varautumissuunnitelmat sataman omien toimintojen suhteen.

— Olemme tietysti myös varautuneet siihen, että viranomaiset tarvitsevat apuamme ja avustamme viranomaisia, jos sitä pyydetään.

Koskinen arvioi, että viranomaisapu voisi koskea esimerkiksi tiedonvälitystä satamassa kulkevasta liikenteestä, joka perustuisi kulunseurantaan ja kameravalvontaan.

Uudenmaan sulkeminen ei Koskisen mukaan myöskään vaikuta satamaan, koska satamassa rahtiliikenne pyörii normaalisti ja myös satamiin tuleva rekkaliikenne kulkee normaalisti.

— Uudenmaan sulkeminen koskee ennemminkin satamissa toimivia yrityksiä, kuten esimerkiksi myös Vuosaaressa toimivaa Stevecoa, jolla on paljon työntekijöitä tältä alueelta, sanoo Koskinen.

Poliisilta ei vielä virka-apupyyntöä Merivartiostolle

Merivartioston osalta Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simola kertoo, ettei poliisiviranomaisilta ole tullut vielä viranomaisavusta pyyntöä.

— Odotamme virallista pyyntöä, jonka jälkeen katsomme, kuinka se vaikuttaa meidän toimintaamme.

Simola painottaa, että merivartiosto on jatkuvasti tiiviissä yhteistyössä poliisiviranomaisten kanssa.

— Jo sisärajojen sulkemiseen liittyen meillä on satamissamme valvonta päällä, vaikka matkustajaliikenne on pudonnut lähes minimiin. Esimerkiksi Helsinki-Tallinna välin valvonta työllistää merivartiostoa.

Simola korostaa, että Uudenmaan eristäminen on poliisijohtoista toimintaa.

— On luonnollista, että mikäli meiltä apua pyydetään, se liittyy merellä liikkujiin, jolloin kohdistaisimme valvonnan merialueelle.

Simolan mukaan varsinainen veneilykausi ei ole vielä alkanut, mutta yksittäisiä veneilijöitä merivartioston alukset ovat jo havainneet saaristoissa.

— Kevään mittaa veneily kuitenkin lisääntyy.

Simola ei halua kommentoida ja ennakoida, mitä valvonta merellä tarkoittaisi.

— Ennen virallista pyyntöä en voi sanoa, olisiko kyseessä vain valvontatehtävä vai käännyttäisikö merivartiosto Uudenmaan vesialueen ulkopuolelle yrittävät.

Simola painottaa, että rajoituksilla pyritään taudin leviämisen ehkäisyyn tapahtuu se sitten maalla tai merellä.