Ekamin ensimmäinen nuori oppisopimusopiskelija sai ammatin

Juhana Lappalainen

Konsta Turkialla on nyt talonrakentajan pätevyys. Kolme vuotta sitten hän oli ainoa ja ensimmäinen Ekamin kautta suoraan peruskoulusta nuorten oppisopimuskoulutukseen hakeutunut.
Konsta Turkialla on nyt talonrakentajan pätevyys. Kolme vuotta sitten hän oli ainoa ja ensimmäinen Ekamin kautta suoraan peruskoulusta nuorten oppisopimuskoulutukseen hakeutunut.

Haminalainen Konsta Turkia teki tällä viikolla omalla tavallaan historiaa. Turkia aloitti oppisopimuskoulutuksen haminalaisessa Oy Rakennuspartiossa kolme vuotta sitten lopetettuaan peruskoulun. Tällä viikolla Turkia valmistui talonrakentajaksi. Historiaa Turkia teki siksi, että hän oli kolme vuotta sitten ensimmäinen ja ainut nuori, joka tarttui Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston kautta mahdollisuuteen aloittaa oppisopimuskoulutus heti peruskoulun jälkeen.

Oppisopimuskoulutuksen hän valitsi kuultuaan siitä melkeimpä sattumalta.

— Kävin haastattelussa, kun aioin pyrkiä rakennuspuolelle opiskelemaan. Silloin sain tiedon, että peruskoulun jälkeen voi päästä myös oppisopimuskoulutukseen. Tämä opiskelu on sopinut minulle paremmin, kun saa oppia tekemällä eikä tarvitse niin paljon istua koulunpenkillä, Turkia sanoo.

Turkia on opiskellut teoriaa keskimäärin päivän viikossa, muu aika on ollut työskentelyä rakennustyömailla. Työtehtävät suunnitellaan rakennusalan perustutkinnon tavoitteiden mukaisesti. Turkian oppimista on seurattu väliarviointien avulla ja lopuksi oli vuorossa päättöarviointi.

Ekamin oppisopimustoimiston toimistosihteeri Anne Ahonen sanoo nuoria kaivattavan lisää hankkimaan ammattipätevyyden oppisopimustietä.

— Kovin vähän on nuoria oppisopimuskoulutukseen hakeutunut.

Peruskoulunsa päättäneet ovat voineet valita oppisopimuskoulutuksen vasta kolme vuotta, joten Ahosen mukaan mahdollisuus voi olla nuorille ja yrityksille vielä jonkin verran tuntematon.

ANTTI-JUSSI LARVIO

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.