Ensimmäiset kokemukset uudenlaisista liikenneturvallisuuskameroista ovat rohkaisevia, poliisi toteaa: "Ero vanhoihin on valtava" — Jatkossa uusia kameroita sijoitetaan myös Haminan ja Taavetin väliselle tielle

Uusien liikenneturvallisuuskameroiden kuvanlaatu on niin tarkka, että ylinopeuden lisäksi kamerat saattavat narauttaa kuskit kännykän käytöstä tai turvavyön puuttumisesta.

Jyri Turunen

Vuoden alusta aloittaneen valtionyhtiön ITM Finlandin asentaman tolpan hinta on noin 20 000 euroa. Poliisitarkastaja Heikki Ihalaisen mukaan tolpassa olevan kameralaitteiston hinta on muutamia kymmeniä tuhansia euroja.
Vuoden alusta aloittaneen valtionyhtiön ITM Finlandin asentaman tolpan hinta on noin 20 000 euroa. Poliisitarkastaja Heikki Ihalaisen mukaan tolpassa olevan kameralaitteiston hinta on muutamia kymmeniä tuhansia euroja.

Suomen ensimmäinen uudella tutkatekniikalla varustettu liikenneturvallisuuskamera on nyt ollut käytössä noin viikon Kuutostiellä Korian ABC:n kohdalla.

Torstaina käyttöön otetusta kamerasta kirjautui poliisin järjestelmiin 82 ylinopeutta keskiviikkoaamuun mennessä. Näistä 63 on huomautuksia ja 19 rikesakkoja.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella on tällä hetkellä kuusi uudenlaista tutkakameraa, joista aluksi otettiin käyttöön vain yksi. Muut kamerat aloittavat toiminnan Kuutostiellä Kouvolan alueella lähiaikoina.

Jatkossa osa uusista kameroista hajasijoitetaan valtatie 26:lle Haminan ja Taavetin välille tuleviin 12 uuteen tolppaan.

Kuvanlaatu selvästi parempi

Ylikonstaapeli Reijo Hyvönen poliisin liikenneturvallisuuskeskuksesta kertoo, että uuden kameran ottamat kuvat ovat erittäin selkeitä.

— Kuvanlaatu on todella hyvä. Ero vanhoihin kameroihin on valtava.

Liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein kertoi jo aiemmin heinäkuussa uusista kameroista pikaviestipalvelu Twitterissä: ”Kasvot näkyvät kuin passikuvassa. Lisäksi turvavyön ja matkapuhelimen käyttö ja jopa renkaiden urasyvyys voidaan tarkastaa.”

Kamera ei välähdä heti, jos nopeusrajoitus ylittyy

Nopeusvalvontakameran käyttöönottoa ei Poliisihallituksessa erityisesti suunniteltu asuntomessujen ajankohdalle, vaikka se niiden takia vilkastunutta liikennettä sopivasti suitsiikin, poliisiylitarkastaja Maria Hoikkala Poliisihallituksesta kertoo.

Uusi kamera tekee ennen kuvanottoa varmuusvähennyksen mahdollisen mittausvirheen takia, eli vähentää kolme kilometriä tunnissa saadusta nopeudesta. Jos nopeus siis on Korian risteyksen liikenneturvallisuuskameran kohdalla yli 73 kilometriä tunnissa, kamera välähtää.

Juttua muokattu 19.7. klo 10.56: Vaihdettu otsikkoa.