Oppilaitokset kehittävät hyönteisten käyttöä ruokana — Maistuuko sinulle hyönteisruoka?

Tarkoituksena on suunnitella muun muassa hyönteistalouden koulutuskokonaisuus.

Juho Vainonen

Jauhopukin toukka on yksi niistä hyönteislajeista, joita maailmalla pidetään erityisen sopivina teolliseen ruokatuotantoon.
Jauhopukin toukka on yksi niistä hyönteislajeista, joita maailmalla pidetään erityisen sopivina teolliseen ruokatuotantoon.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk ja Kouvolan aikuiskoulutuskeskus alkavat kehittää hyönteisraaka-aineen käyttöä Sirkkaa sopassa -hankkeella.
Tarkoituksena on muun muassa kehittää uusi hyönteistalouden koulutuskokonaisuus ravitsemisalan ammatilliseen koulutukseen, luoda verkostoja ravitsemisalan ammattilaisten ja hyönteisalan tuottajien välillä sekä edistää hyönteisraaka-aineen käyttöä suurtalouskeittiöissä.
Hankkeen toteuttaminen alkaa marraskuussa, ja tuloksena syntyvät koulutuskokonaisuudet ovat oppilaitosten käytettävissä viimeistään keväällä 2019.


Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran rahoittama hanke toteutetaan yhteistyössä hyönteisalan yritysten ja hyönteisraaka-aineen käyttöön erikoistuneiden ammattilaisten kanssa.
Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Team Entis, Entomophagy Solutions, kouvolalainen Pohjolan Hyönteistalous ja hyönteiskokki Topi Kairenius.
Maa- ja metsätalousministeriö kertoi syyskuussa EU:n uuselintarvikeasetuksesta, jonka perusteella hyönteisten tuottaminen ja myyminen elintarvikkeiksi sallitaan.