Löytöeläintalo Kuppiksen ja Lappeenrannan Eläinsuojeluyhdistyksen yhteistyö on yhä katkolla — ”Meihin ei ole oltu yhteydessä”, yhdistyksen puheenjohtaja sanoo

Kuppiksen sopimuksen päivittäminen on yhä kesken. LSEY kerää eläinten viikolla Kotkassa lahjoituksia eläinten hyväksi.

Kimmo Seppälä

Eläinten viikolla Lappeenrannan Seudun Eläinsuojeluyhdistys järjestää Kotkassa ruokakeräyksiä uutta kotia tarvitsevien eläinten hyväksi. Kuvituskuva.
Eläinten viikolla Lappeenrannan Seudun Eläinsuojeluyhdistys järjestää Kotkassa ruokakeräyksiä uutta kotia tarvitsevien eläinten hyväksi. Kuvituskuva.

Löytöeläintalo Kuppiksen ja Lappeenrannan Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen yhteistyö on yhä jäissä. LSEY on vastaanottanut vuodesta 2017 suullisen sopimuksen nojalla Etelä-Kymenlaakson seudulta löytöeläintalo Kuppiksesta kissoja. Kuppis kuitenkin ilmoitti yllättäen syyskuun puolivälissä yhteistyön yhdistyksen kanssa olevan katkolla.

— Tuolloin Kuppiksesta ilmoitettiin, että he ovat meihin yhteydessä, kun he ovat saaneet sopimuspäivityksen tehtyä. Meihin ei kuitenkaan ole oltu yhteydessä. Odotamme sopimusluonnosta nähtävillemme, sillä olemme edelleen kiinnostuneita vastaanottamaan lakisääteisen talteenottoajan ylittäneitä löytöeläimiä, yhdistyksen puheenjohtaja Janina Pohju kertoo.

Pohju kertoo, että Kuppiksen nettisivuilta on poistettu Lappeenrannan Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen tiedot.

”Kuppiksessa tilanne on normaali”

Ossi Kaurio Kuppiksesta kertoo, että sopimuksen päivittäminen on edelleen kesken, eikä tilanteessa ole mitään informoitavaa. Kaurio vertaa tilannetta kahden yrityksen väliseen neuvotteluun.

— Kuppiksessa tilanne on ihan normaali. Kissoja menee yhä eri yhdistyksille ja niitä voidaan luovuttaa, emme sinänsä ole sidoksissa mihinkään tiettyyn yksittäiseen tahoon, Kaurio kertoo.

Laki velvoittaa kuntia säilyttämään löytöeläimiä 15 vuorokautta, jonka jälkeen kunnalla on oikeus luovuttaa, myydä tai lopettaa eläimet. Lakisääteisen säilytysajan jälkeen osa Kuppikseen tulleista eläimistä otettiin aiemmin LSEY:n hoidettavaksi ja vietiin Lappeenrantaan eläinkoti Pesään. Pesä on yhdistyksen ylläpitämä väliaikaissijoituspaikka uutta kotia tarvitseville kissoille ja pieneläimille. Yhdistys ei ole saanut Kuppiksesta kissoja syyskuun puolivälin jälkeen.

Ruoka- ja tarvikekeräys Eläinten päivänä

Kuluvalla viikolla vietetään eläinten viikkoa, joka alkaa torstaina kansainvälisestä Eläinten päivästä. Tämän vuoden teemana on eläinten vastuullinen hankinta.

LSEY järjestää Kotkassa, Haminassa ja Pyhtäällä ruoka- ja tarvikekeräyksen eläinkoti Pesän ja sijaiskotien eläinten hyväksi. Tarvetta on etenkin kissan viljattomalle märkäruualle, paakkuuntuvalle kissanhiekalle ja matolääkkeille.

— Iso eläinmäärä tietää isoja kuluja. Eläinlääkärikulumme ovat olleet vuonna 2018 ennätyssuuret. Mitä enemmän saamme ruoka- ja tarvikelahjoituksia, sitä enemmän yhdistykselle jää varoja käytettäväksi eläinlääkärikuluihin, Pohju kertoo.

Yhdistyksen jäsenet ovat tällä viikolla tavattavissa Kotkan Pet Storessa, Faunattaressa, K-Supermarket Hyvätuulessa, Noon Knitissä Karhulassa sekä Haminassa K-Supermarket Kanuunassa ja ensi viikolla lemmikkitarvike Onnipetissä. Keräyspisteitä on useita Kotkassa, Haminassa ja Pyhtäällä.

Sijaiskoteja Etelä-Kymenlaaksossakin

LSEY aloitti tänä vuonna myös sijaiskotitoiminnan Kymenlaaksossa.

— Tällä hetkellä kymenlaaksolaisissa sijaiskodeissamme Kotkassa, Haminassa, Virolahdella ja Kouvolassa on yhteensä 48 kissaa. Kissoista 18 on tullut kuluneen viikon aikana, ja lisää avuntarvitsijoita tulee koko ajan. Etsimmekin jatkuvasti eläinystävällisiä ja luotettavia sijaiskoteja, jotka huolehtivat eläimen tarpeista yhteistyössä LSEY:n yhteyshenkilöiden kanssa, Pohju vetoaa.