Takaladon Liha ja Kala Oy tekee miljoonalaajennuksen

Haminalaisyrittäjä Mika Nopanen pääsi kertomaan EU-tuen avulla toteutettavasta investoinnista muun muassa suomalaismepeille.

Antti-jussi Larvio

Kabinettipäällikkö Risto Artjoki (vasemmalla), europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) ja toimitusjohtaja Jarmo Ahonen Japi-matkoista saivat yrittäjä Mika Nopaselta maistiaisten lomassa tietoa isosta laajennusinvestoinnista.
Kabinettipäällikkö Risto Artjoki (vasemmalla), europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) ja toimitusjohtaja Jarmo Ahonen Japi-matkoista saivat yrittäjä Mika Nopaselta maistiaisten lomassa tietoa isosta laajennusinvestoinnista.

Takaladon Liha ja Kala Oy:n yrittäjä Mika Nopanen isännöi tiistaina mielellään Kasvun karavaani -kiertueeseen liittyvää Euroopan parlamentin suomalaisdelegaation yrityskäyntiä.

Nopasen yrityksen käynnistäminen lähes kahdeksan vuotta sitten ei hänen mukaansa olisi ollut mahdollista ilman EU-rahoitusta ja Proagria Etelä-Suomen kautta saatua asiantuntija-apua muun muassa elintarvikeyritysten lupaviidakosta selviämiseen.

Ryhdymme tuottamaan meidän tekemää ruokaa, ei äitien tekemää, kuten Saarioinen.Mika Nopanen

Nopasen yrityksessä Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinettipäällikkö Risto Artjoen johdolla vierailleet mepit saivat nauttia Takaladon Liha ja Kalan tarjoamien maistiaisten lisäksi myös Nopasen uutisista tulevista mittavista investoinneista, joissa EU:n panos tulee olemaan merkittävä.

— Meillä on uusia suunnitelmia ja seuraava investointi on tarkoitus aloittaa tammikuussa. Olemme tekemässä suurta, noin miljoonan euron investointia, johon on tulossa EU:lta 35 prosentin rahoitusosuus. Ilman sitä olisi laajentaminen todella vaikeaa, Nopanen totesi.

Tilat moninkertaistuvat

Yritys aikoo hänen mukaansa kaksin- tai kolminkertaistaa nykyiset tilat. Tarkoitus on myös muun muassa hankkia uusia koneita ja kehittää valmisruokien tuotantoa, jolla vastataan yrityksen tärkeiden asiakkaiden eli elintarvikeliikkeiden toiveisiin.

— Ryhdymme tuottamaan meidän tekemää ruokaa, ei äitien tekemää, kuten Saarioinen, Nopanen heitti.

Nopasen yritys on päässyt hyödyntämään EU:n tarjoamia resursseja myös osallistumalla Proagrian kokoaman pienyritysryhmän markkinointimatkoille Pietariin ja Moskovaan. Pyrkimyksenä on saada pienyrittäjien rajanläheistä tarjontaa tutuksi venäläisille matkailijoilla. Nopasen mukaan venäläisasiakkaat ovat vielä nykyisin melko vähäinen asiakasryhmä, joskin kesäisin alueella vapaa-ajan asuntoja omistavat venäläiset ovat hyvin löytäneet myös hieman syrjässä sijaitsevan yrityksen.

Tukimahdollisuuksista hyvin tietoa

Kabinettipäällikkö Risto Artjoen mukaan ELY-keskuksilla ja paikallisilla Leader-ryhmillä on iso rooli siinä, että Takaladon Liha ja Kalan -kaltaiset pienet yritykset pääsevät osallisiksi EU:n tarjoamista tukitoimista.

— Yrityksille on tietysti haaste löytää se yksi ikkuna, josta voi saada tietoa eri hankkeista. Leader-ryhmät ovat varsinkin yrityksen alkuvaiheessa tärkeä apu ja sittemmin ELY-keskukset, Artjoki sanoi.

Tieto tukimahdollisuuksista on hänen mukaansa saavuttanut varsin hyvin tukiin oikeutetut.

— Suomi on vuosien saatossa hyvin kyennyt käyttämään kaiken mikä on tullut. Suomella on moneen muuhun maahan verrattuna tehokas hallinto ja projekteista informoidaan hyvin. Ja tietysti täällä on myös tuelle tarvetta.

Yritysvierailu jatkui Takaladon Liha ja Kala Oy:stä virolahtelaisen pienpanimo Takatalo & Tompurin kautta Korkeakosken kalatien toimintaan tutustumiseen.

Kasvun karavaani

Kasvun karavaani -tilaisuuksia on pidetty eri puolilla maata. Kiertueella järjestetään erilaisia EU:ta koskevia tilaisuuksia, joilla edistetään EU-asioista käytävää keskustelua ja EU-asioiden näkyvyyttä. Etelä-Kymenlaakson Kasvun karavaanin järjestivät Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ja Europe Direct Kymenlaakso.

Luetuimmat