Virolahden uudella ilmavalvontatornilla voi lauantaina eläytyä lottien tekemään työhön — Uskaliaimmille on ollut tarjolla tähystysvuoroja öisen tähtitaivaan alla

Pyterlahdessa järjestettävä tapahtuma esittelee lottaperinnettä ja ilmavalvontatoimintaa sodan aikana.

SA-kuva

Virolahden Pyterlahdessa oli jatkosodan aikana kaksi ilmavalvontatornia. Valvonta oli lottien vastuulla sodan loppuviikkoihin asti.
Virolahden Pyterlahdessa oli jatkosodan aikana kaksi ilmavalvontatornia. Valvonta oli lottien vastuulla sodan loppuviikkoihin asti.

Talvi- ja jatkosodan aikana Suomen ilmatilaa valvoi oman henkensä uhalla noin kymmenentuhatta lottaa. Etelä-Kymenlaakson pommitetuimmassa kunnassa Virolahdella valvontatorneja oli kahdeksan.

— Uhka tuli myös mereltä, joten itäisen Suomenlahden rannikko oli täynnä ilmavalvontatorneja. On tärkeää tuoda tämä esille, Kaakonkulman Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Terttu Ravi sanoo.

Mietin, miten rohkeita naisia he olivat. He olivat tositoimissa, vaikka taivaalla lensi viholliskoneita ja ympärillä pyöri desantteja. — Terttu Ravi

Lottien tekemää työtä tehdään tutuksi Virolahdella lauantaina, jolloin Pyterlahden uudella ilmavalvontatornilla järjestetään Ilmavalvontayö. Tapahtuma esittelee lottaperinnettä ja ilmavalvontatoimintaa sodan aikana.

Rohkeita naisia tositoimissa

Pyterlahden kulttuurikyläyhdistyksen talkootöillä rakentama torni on avoinna yleisölle parin tunnin ajan. Tämän jälkeen halukkailla on mahdollisuus eläytyä lottien työhön tornissa pareittain kahden tunnin vuoroissa.

Kiinnostus valvontavuoroihin on ollut suurta, joten tällä hetkellä kaikki yön vuorot on jo varattu aamuseitsemään asti.

Ravi on yksi korkeuksiin kipuavista tähystäjistä. Ensimmäisen kerran hän vietti pari tuntia tornissa vuosi sitten, jolloin vastaavanlainen tapahtuma järjestettiin Klamilassa.

— Meillä oli tunne, että tapahtumalle täytyy saada jatkoa. Nyt tuli hyvä tilaisuus, kun Pyterlahteen saatiin kesäkuussa uusi torni.

Ravi kertoo, että elokuun tähtitaivaan alla vietetty ilta herätti kunnioitusta lottia kohtaan.

— Mietin, miten rohkeita naisia he olivat. He olivat tositoimissa, vaikka taivaalla lensi viholliskoneita ja ympärillä pyöri desantteja.

Ravin äiti oli sodan aikana muonituslottana kotikylässään Muurikkalassa. Myös hänen tätinsä toimi lottana.

— Arvostan sitä, että läheiseni ovat olleet mukana näin tärkeässä toiminnassa. Se on perintö, jota haluan kunnioittaa.

Kaksi tornia jatkosodan aikana

Virolahden Pyterlahden Siipioravanvuorella sijaitsi jatkosodan aikana kaksi ilmavalvontatornia.

Näistä ensimmäinen rakennettiin vuonna 1941 luonnonpuiden varaan. Se oli taitavasti naamioitu mäntyjen latvaosiin, mutta oli käytössä epämukava ja vaarallinenkin.

Lottaperinnettä esittelevä Ilmavalvontayö järjestetään lauantaina Virolahdella toista kertaa. Lita Kokko tähysti viholliskoneita viime elokuussa Klamilassa.
Lottaperinnettä esittelevä Ilmavalvontayö järjestetään lauantaina Virolahdella toista kertaa. Lita Kokko tähysti viholliskoneita viime elokuussa Klamilassa.

— Jo pelkkä torni aiheutti naisissa pelkoa.

Aluksi Pyterlahden ilmavalvonnasta vastasivat suojeluskuntalaiset, mutta rintaman siirryttyä kauemmas itään toiminta siirtyi lottien vastuulle 1. syyskuuta 1941.

Ennen kesää 1943 Pyterlahteen saatiin uusi, turvallisempi torni, joka toimi lottien valvontapaikkana jatkosodan viimeisiin viikkoihin asti. Ravi kertoo, että sotien jälkeen kaikki Virolahden ilmavalvontatornit purettiin Neuvostoliiton vaatimuksesta.

— Pyterlahden tornien kohtalosta minulla ei ole tietoa, mutta esimerkiksi Klamilan valvontapaikka myytiin polttopuiksi.

Ensi vuonna Miehikkälässä

Tapahtuma alkaa kello 17. Ohjelmassa on historiaa, musiikkia, lausuntaa, muisteluja ja tarinoita.

Yksi puhujista on kesävirolahtelainen Timo Yrjölä, jonka Virolahden ilmavalvonnasta kertova kirja Kahdeksan tornia ilmestyi vuonna 2016.

Ravi kertoo, että ensi vuonna Ilmavalvontayö on tarkoitus pitää Miehikkälän ilmavalvontatornilla Salpalinja-museolla. Perinneyhdistyksen toiveena on, että tapahtuma laajenisi valtakunnalliseksi.

— Olisi hienoa, että saisimme muutkin Suomen ilmavalvontatornit mukaan.

Pyterlahden ilmavalvontatorni

Virolahden Pyterlahdessa sijaisi jatkosodan aikana kaksi ilmavalvontatornia, jotka rakennettiin vuosina 1941 ja 1943.

Lotat tekivät ilmavalvontaa torneissa vuosina 1941—1944. Molemmat tornit purettiin sodan jälkeen.

Pyterlahden kulttuurikyläyhdistys rakensi talkootöillä uuden tornin Siipioravanvuorelle kesän 2019 alussa.

Ilmavalvontayö lauantaina 17.8. kello 17 alkaen Pyterlahden ilmavalvontatornilla, Museotie 224, Virolahti.

Juttua muokattu 14.8. kello 15.36. Lisätty tieto, että kaikki tapahtumayön ilmavalvontavuorot on jo jaettu.