Venäjän tulli pysäytti Haminan suurlipun salkoelementtien kuljetukset — tullin mielestä kyseessä oli tullimaksujen ja arvonlisäveron piiriin kuuluvan romuteräksen vienti maasta

Kiista kuitenkin ratkesi, kun Haminan kaupunki vakuutti Venäjän tullille suurlippuhankkeen olevan todellisen.

Kimmo Seppälä

Haminan suurlipun salon teräselementit valmistettiin Amiran tuotantolaitoksella syyskuussa. Elementtien tuonti Suomeen kohtasi vaikeuksia Venäjän tullissa, joka halusi tulkita ne tullimaksuja saadakseen romuteräkseksi.
Haminan suurlipun salon teräselementit valmistettiin Amiran tuotantolaitoksella syyskuussa. Elementtien tuonti Suomeen kohtasi vaikeuksia Venäjän tullissa, joka halusi tulkita ne tullimaksuja saadakseen romuteräkseksi.

Haminan suurlipun salon osia kuljettavat rekat juuttuivat tiistaina Venäjän tulliin useiksi tunneiksi. Keskiviikon kuluessa ongelmat kuitenkin ratkesivat ja rekkaletka pääsi liikkeelle.

Lippusalon hankintaa koordinoivan Kari Hyrkkään mukaan Venäjän tulli tulkitsi terässalon kartioelementit romuteräkseksi, jonka viennille on Venäjällä määrätty tullimaksun lisäksi myös sikäläinen arvonlisävero.

Tämmöinen toiminta on ihan tyypillistä. — Kari Hyrkäs

— Venäjän tulli kehitteli semmoisen teorian, että elementit olisivat romuterästä, josta se olisi halunnut periä maksut. Romuteräksessä on vientitulli ja siitä on lisäksi maksettava 18 prosentin suuruinen sikäläinen arvonlisävero. Teknisestä tuotteesta vientitulli puolestaan on nolla ja siitä saadaan myös arvonlisävero pois. Haminan kaupungin johtokin joutui kirjoittamaan Venäjän tullille, että kyseessä on ihan todellinen hanke ja elementit ovat teknisiä tuotteita. Lopulta asia saatiin järjestykseen, Hyrkäs sanoo.

Tullin toiminta ei yllättänyt

Hyrkäksen mukaan tullin vaatimien maksujen suuruutta on vaikea arvioida.

— Olisihan se summa ollut huomattava. Ja eihän salon elementit toimittava Amira mikään romutukkuri ole, vaan konepajayritys ja tuotteen alihankkija.

Hyrkäs sanoo, ettei Venäjän tullin toiminta yllättänyt.

— Tämmöinen toiminta on ihan tyypillistä. Olisi äärimmäisen poikkeuksellista, jos jotain ongelmia ei niiden kanssa olisi. Jos ei olisi, niin silloin pitäisi oikeastaan ruveta ihmettelemään, missä nyt on vika. Tämä kuuluu siihen venäläiseen kulttuuriin.

Maailman suurinta Suomen lippua varten hankitun salon on määrä saapua Haminaan Sibeliuskadun kentälle torstaina. 11 salkoelementtiä kootaan vaakatasossa 100 metrin saloksi, jonka jälkeen se nostetaan kahden nosturin avulla pystyyn ensi viikon puoleenväliin mennessä. Maailman suurin Suomen lippu vedetään salkoon 3.joulukuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.