Sulzer Pumps Finlandin tutkimuskeskus takaa teknologisen edelläkävijän aseman — Karhulassa pidetään huolta siitä, että kilpailukyky ja työpaikat säilyvät sekä tuotanto rullaa hyvin

Sulzer Pumps valmistaa Kotkassa pumppuja, sekoittimia, kompressoreja ja erilaisia konekomponentteja prosessiteollisuuden tarpeisiin.

Tutkimuskeskuksen laitteistot ja ajoasemat ovat suuressa hallissa. Sami Virtasen mukaan tilat ovat hyvät ja laitteistoja uusitaan jatkuvasti.

Oma tutkimuskeskus Karhulan teollisuuspuistossa on erittäin tärkeä Sulzer Pumps Finland Oy:lle. Yhtiön tuotekehityskeskuksen päällikkö Sami Virtanen sanoo, että globaaleilla markkinoilla täytyy pysyä kilpailukyisenä ja suomalaisnäkökulmasta asemat kyetään takaamaan erityisesti hyvällä laadulla ja pitämällä huolta teknologisen edelläkävijän asemasta.

Tutkimuskeskus perustettiin 30 vuotta sitten. Kyse oli tuolloin A. Ahlström Oy:n isosta satsauksesta.

— Me emme maailmanlaajuisesti pysty kilpailemaan massatuotannolla ja halvoilla hinnoilla. Tutkimuksen ja tuotekehityksen avulla varmistetaan niiden sijaan se, että olemme teknologinen edelläkävijä. Kun tuotteet ovat kilpailukykyisiä, säilyy tuotantokin hyvässä vauhdissa ja työpaikat pysyvät Kotkassa, sanoo Virtanen.

Sulzer Pumps valmistaa Kotkassa pumppuja, sekoittimia, kompressoreja ja erilaisia konekomponentteja prosessiteollisuuden tarpeisiin. Työntekijöitä on Kotkassa kaikkiaan noin 350, joista tuotekehityksen parissa reilut 40.

Tutkimuskeskuksen valttina on Virtasen mukaan se, että suurissa tiloissa laitteita pystytään ajamaan samassa mittakaavassa kuin ne asiakkaalle toimitetaan. Mitään pienoismalleja ei tarvitse tehdä.

— Kun esimerkiksi sellutehtaalla pumpataan paperimassaa, niin massan ajaminen onnistuu täälläkin vastaavilla laitteilla. Siis kuten oikeassa tehdasympäristössä. Tämän mahdollistavat keskuksen isot tilat ja riittävät sähkötehot.

— Me tuemme myös asiakkaita heidän omassa kehitystyössään. Yhteistyöhankkeita on paljon niin kotimaisten kuin ulkomaisten yhtiöiden kanssa, sanoo Virtanen.

Taistelua Aasian markkinoilla

Kotkalainen Atte Posa on yksi Sulzer Pumps Finlandin tutkimuskeskuksen työntekijöistä.

Kilpailijat tarjoavat toki tuotteitaan ja palvelujaan Sulzerin perinteisille asiakkaille. Virtasen mukaan taistelua käydään etenkin Aasian markkinoilla. Sieltä löytyy hintaan liittyviä uhkakuvia samaan tapaan kuin tavanomaisten kulutustuotteiden kohdalla.

— Meidän pitää kehittää sellaista teknologiaa ja tuotteiden ominaisuuksia, joita kilpailijat eivät tarjoa. Tässä mielessä emme saa jäädä takamatkalle, sillä se kostautuisi varmasti.

Tutkimuskeskuksessa laitteistoja ja ajoasemia uusitaan jatkuvasti. Näin se pysyvät ajan tasalla. Rinnalla kulkee koko ajan hyvä työturvallisuus.

Osaavaa henkilöstöä tarvitaan

Yhteistyö alueen oppilaitosten kanssa on puolestaan tärkeää henkilökunnan rekrytoinnissa. Asia on merkittävä, koska koko Suomessa teknologiateollisuus potee työvoimapulaa.

— On tärkeää välittää viestiä opiskelijoille, että seudulla on hyviä työllistymismahdollisuuksia. Rekrytointivauhtimme on muutamia kymmeniä ihmisiä vuosittain.

Virtasen mukaan tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Edelläkävijän asemaa täytyy kuitenkin turvata koko ajan, sillä muutosvauhti maailmalla on kova ja isojen talousmahtien jännitteet heijastuvat nopeasti myös Suomeen.

Kommentoidut