Oletko pelannut skruuvia? — Haminan skruuvikerho haki korttipelille elävän perinnön tunnustusta

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt luetteloon 52 kohdetta kuten kynttilöiden vienti hautausmaalle jouluaattona, Jukolan viesti ja Laihian nuukuus.

Oletko pelannut skruuvia? — Haminan skruuvikerho haki korttipelille elävän perinnön tunnustusta

Oletko pelannut skruuvia? Skruuvi on korttipeli, jota muun muassa Haminan skruuvikerho on hakenut Elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt 52 kohdetta luetteloon, kertoo museoviraston tiedote.

Kansallisessa luettelossa on mukana monelaisia perinteitä kuten kynttilöiden vieminen hautausmaalle jouluaattona, räsymaton kudonta ja lavatanssit.

Saunominen, pesäpallo, kalakukko ja jokamiehenoikeudet ovat myös listalla, kuten virpominen, työväen vappu ja Laihian nuukuus. Myös Jukolan viesti ja suomalainen tango ovat päässeet luetteloon.

Katso koko luettelo tästä linkistä.

Ehdotuksia Unescon luetteloihin

Elävän perinnön kansallinen luettelo pohjautuu kymmenien eri toimijatahojen tekemiin hakemuksiin, joita Museovirasto ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmä arvioivat.

Kansallisesta luettelosta on mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Kansallisia ehdotuksia voi tehdä yhden vuodessa.

Alussa mainittu skruuvi on vain Suomessa pelattava neljän hengen korttipeli, joka perustuu englantilaiseen whist-peliin.

Myös Jukolan viesti ja suomalainen tango ovat päässeet luetteloon.

Haminan skruuvikerhon lisäksi hakijoina ovat Helsingin suomalainen klubi, Kuopion klubi, Mikkelin klubi, Valkeakosken skruuvikerho, Valkeakosken skruuvarinnat ja Lääkäriskruuvarit.