Sieni-infektion lapselle aiheuttaneen kissan tapaus on herättänyt hämmästyneitä kommentteja — Eläinlääkäri selventää nyt näkemyksiään

Lukija kysyy mistä voi tietää, että kissa on salakuljetettu Venäjältä? Onko Microscorpus canis -sieni oikeasti harvinainen Savonlinnan seudulla?

Kymen Sanomat julkaisi sunnuntaina 18. maaliskuuta verkkosivuillaan eläinlääkäri Taru Hirvosen haastattelun ulkomailta tuotujen eläinten terveysriskeistä.

Jutussa käsiteltiin muun muassa tapausta, jossa savonlinnalaisperheeseen tullut löytökissa oli tartuttanut lapseen sieni-ihottumaa. Hirvonen arvioi, että kissa oli salakuljetettu Suomeen Venäjältä.

Juttu on herättänyt keskustelua Etelä-Saimaan verkkosivuilla ja lukijapalautteissa.

Ihmetelty on muun muassa sitä, miten voidaan sanoa, että perheelle ihottuman aiheuttanut kissa on salakuljetettu Venäjältä. Taru Hirvonen vastaa kysymyksiin.

Miten voidaan päätellä, että kissa on tuotu Suomeen Venäjältä?

—Paikallistuntemuksen ja kymmenen vuoden virkatyö kokemuksen (praktiikka- ja valvontatyö) perusteella voidaan epäillä kissaa salakuljetetuksi. Vastuullinen kissan Suomeen tuoja olisi kissan kadottua kysellyt sitä kyllä löytöeläintalosta. Kissan kuvaa on jaettu paikallisilla löytöeläin- ja kuntasivustoilla muun muassa Facebookissa kenenkään kuitenkaan kissaa kyselemättä.

Onko Microsporum canis harvinainen, jos sitä esiintyy Etelä-Suomessa runsaasti?
—Savonlinnan seudulla kunnallisella eläinlääkäriasemalla törmätään Microsporum canis infektioon varsin harvoin. Vastaavaa ihmisissä oireilevaa kissassa oireetonta tapausta ei ole muistissa kymmenen vuoden ajalta. Tämä koskee myös muita tällä suunnalla työskenteleviä. Tällaisesta tapauksesta olisi kyllä keskusteltu kollegojen kesken.

Asiakaskunnassa on sekä rotu- että maatiaiskissoja sekä koiria. Hirvosen mukaan seudulla kissanäyttelyitä harrastavien osuus on melko pieni, mikä osin selittänee sen, että kliinisessä työssä M.canis tapauksia kohdataan harvoin. Pääkaupunkiseudun tilanne on toinen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet