Kotkalaiset kehittivät voitokkaan liikeidean — Ajatus vatsaystävällisestä valmisruokasarjasta syntyi omista arjen kokemuksista

Kotkalaiset Nicole Kahila ja Teijo Javanainen palkittiin Syke-työelämätapahtumassa uudenlaisen, terveellisen valmisruokasarjan kehittämisestä.

Hedi Miettinen

Teijo Javanainen ja Nicole Kahila voittivat Syke-työelämätapahtuman liikeideakilpailun pääpalkinnon. Voittajia palkitsemassa Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen ja Syke-tapahtuman tuottaja Saara Vauhkonen.
Teijo Javanainen ja Nicole Kahila voittivat Syke-työelämätapahtuman liikeideakilpailun pääpalkinnon. Voittajia palkitsemassa Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen ja Syke-tapahtuman tuottaja Saara Vauhkonen.

Kotkalaiset Nicole Kahila ja Teijo Javanainen palkittiin Syke-työelämätapahtumassa uudenlaisen, terveellisen valmisruokasarjan kehittämisestä. Ruokainnovaatio auttaa erityisesti heitä, jotka kärsivät ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Osana Yrittäjän päivän Syke-työelämätapahtumaa julkistettiin keväällä 2019 liikeideakilpailu, jonka tavoitteena oli luoda uutta yritystoimintaa Etelä-Savon maakuntaan. Liikeideakilpailun pääpalkinto myönnettiin FODu-valmisruokasarjalle, jonka kehittäjät Nicole Kahila ja Teijo Javanainen työskentelevät Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Luovien alojen tutkimusyksikössä.

Idea valmisruuasta tuli kotikeittiössä

Javanainen on aiemmin toiminut ravintola-alalla.

— Minulla on yli neljän vuoden kokemus kokin työstä erilaisissa ravintoloissa. Olen esimerkiksi työskennellyt laitoskeittiössä, jossa tehtiin vähähiilihydraattista luomuruokaa ihmisille, joilla oli ruokarajoitteita. Tuolloin tuli selväksi, että terveellisen ruoan pitää olla hyvänmakuista tai se jää syömättä, Javanainen kertoo.

Idea FODusta lähti liikkeelle, kun Kahila sai suosituksen lääkäriltä kokeilla Fodmap-ruokavaliota.

— Tilanne oli haastava, koska vältettävien aineiden lista oli runsas ja totutut kotiruuat olivat kieltolistalla.

Kodin ruokalistaa täytyi muokata kovalla kädellä uusiksi. Kaikki aiemmin opittu, esimerkiksi sipulin rooli maun tuojana ruoassa, piti uudelleen arvioida ja löytää raaka-aineille korvaajia. Siitä alkoi uusien kotiruokareseptien kehittely ja myös kaupasta ostettavat tuotteet vaihtuivat suurelta osin puolivalmisteista tuoreisiin raaka-aineisiin.

— Lopputuloksena syntyi hyviä ruokia, jotka haluaisin jakaa myös kodin ulkopuolelle, kertoo Javanainen.

All over press

Sipulin rooli maun tuojana ruoassa, piti uudelleen arvioida ja löytää raaka-aineille korvaajia.
Sipulin rooli maun tuojana ruoassa, piti uudelleen arvioida ja löytää raaka-aineille korvaajia.

Kasvava tarve uusille ruokatuotteille

Haitallisia hiilihydraatteja välttelevää Fodmap-ruokavaliota noudattaa kasvava määrä ihmisiä, mutta valmisruokaa ei kyseiselle asiakasryhmälle kuitenkaan ole. Tämän hetkisen arvion mukaan noin joka kymmenes suomalainen kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä, johon ruokavalio on tutkitusti toimiva apu.

— FODu on vatsaystävällinen vaihtoehto valmisruualle. Se on maukas, laadukas ja terveellinen valmisruokasarja, joka on Fodmap-ruokavaliolle suunniteltu.

Fodmap-ruokavalio tarkoittaa ruokavaliota, jossa karsitaan tiettyjen imeytymättömien hiilihydraattien määrää. Alussa ruokavaliosta karsitaan kaikki siihen soveltumattomat ruoka-aineet 4—6 viikon ajaksi, jonka jälkeen tuodaan rajoitettavia ruoka-aineita pienissä määrissä takaisin. Näin selvitetään mitkä ruuat aiheuttavat oireita ja mitkä eivät.

Ruokavalion nimi tulee sanoista fermentoituva, oligosakkaridi, disakkaridi, monosakkaridi ja polyoli. Nämä kaikki ovat hiilihydraatteja, jotka eivät imeydy kunnolla ja päätyvät paksusuoleen, jossa bakteerit tuottavat niistä energiaa fermentoitumalla eli käymällä.

— Ruokavaliossa on tarkoitus rajoittaa niitä ruokia, joista vatsavaivat todennäköisesti johtuvat. Jopa kolmea neljästä oikeanlainen ruokavalio auttaa.

Futureimagebank

Fodmap-ruokavalioon sopivia elintarvikkeita ovat muun muassa rasvat ja proteiinilähteet kuten liha, kala, kananmunat ja äyriäiset.
Fodmap-ruokavalioon sopivia elintarvikkeita ovat muun muassa rasvat ja proteiinilähteet kuten liha, kala, kananmunat ja äyriäiset.

Hyvien reseptit jakoon ruuan muodossa

Aluksi Javanaiselle heräsi idea blogista, jossa reseptit olisi avoimesti jaossa. Reseptejä kehittäessä tuli ilmi, että kun tehdään mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa, voi se viedä useammankin tunnin arjen vapaa-ajasta. Valmisruoka säästää aikaa ja vaivaa arjessa.

— Halusimme kokeilla reseptien toimivuutta lounasruokana ennen valmisruoan tuottamista. Tällä hetkellä työpaikoilla useimmiten joudutaan syömään omia eväitä ruokavaliossa pysymiseksi. Odotamme, että uusilla resepteillä myös lounasravintolat saavat uusia asiakkaita, mainitsee Kahila.

Pariskunnan toiveena ja suunnitelmissa on, että heidän kehittämiään reseptejä päästäisiin testaamaan pian Xamkin lounasravintolassa.

— Meillä on viisi reseptiä testattaviksi. Ruuat ovat tavallista kotiruokaa ja mukana on niin liha- kuin kalaruokiakin sekä vegaaninen vaihtoehto.

Luetuimmat