Kymsote kertoo tänään uusista rajoituksista, koronaluvut kasvavat Kymenlaaksossa – Somessa ihmisiä mietityttää kasvomaskien käyttö

Kymsoten tiedotustilaisuus lähetetään suorana lähetyksenä Kymen Sanomien verkkosivuilla kello 10.

Raimo Eerola

Kymenlaakso luokitellaan nyt koronaviruksen leviämisvaiheen maakunnaksi. Kymsote tiedottaa uusista rajoituksista tiistaina kello 10.
Kymenlaakso luokitellaan nyt koronaviruksen leviämisvaiheen maakunnaksi. Kymsote tiedottaa uusista rajoituksista tiistaina kello 10.

Kymenlaakso on nyt koronaviruksen leviämisvaiheessa.

Kymsote, Kymenlaakson kunnat ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelevat rajoitustoimenpiteitä epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Rajoitustoimenpiteitä ja uusia suosituksia valmistellaan koskemaan tapahtumia ja yleisiä kokoontumisia, julkisten tilojen käyttöä, opetuksen järjestämistä ja ryhmäharrastustoimintaa

Aluehallintovirasto ilmoitti jo maanantaina, että Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa 20. joulukuuta saakka.

Kymsote pitää oman tiedotustilaisuuden tiistaina aamupäivällä kello 10. Tiedotustilaisuudessa Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa käy läpi Kymenlaakson koronavirustilannetta ja kertoo uusista alueellisista rajoituksista. Tiedotustilaisuus lähetetään suorana lähetyksenä Kymen Sanomien verkkosivuilla.

Johtajaylilääkäri Mäntymaa totesi maanantaina, että Kymenlaakson tilanne on vakava. Oheista graafista näkyy, kuinka koronatartuntojen määrä jatkaa kasvua Kymenlaaksossa. Lokakuun puolenvälin tienoilta alkanut noususuhdanne ei toistaiseksi osoita tasoittumisen merkkejä.

Juha Rika

6760784.jpg

Some-keskustelijat patistavat maskien käyttöön

Kymen Sanomat kysyi sosiaalisen median kanavissa ihmisten tuntemuksia tilanteesta ja sen tuomista mahdollisista uusista rajoituksista.

Useimmissa kommenteissa viitattiin maskien käyttöön ja liikkumiseen julkisilla paikoilla.

– Riskiryhmään kuuluvana olen ollut varovainen maaliskuusta lähtien, samoin noudattanut turvatoimia, mutta nyt tiukennan otetta niin, etten liiku ihmisjoukoissa tai tapaa ihmisiä sitäkään vähää mitä tähän asti, eräs kommentoija aloitti.

Joissain kommenteissa vaadittiin jopa maskipakkoa kauppoihin.

Myös toinen kertoi varautuvansa samoin kuin keväällä eli käyttävänsä kasvomaskia julkisilla paikoilla, jotta viruksen leviäminen saadaan pysäytettyä.

– Olen valmis kauppareissuja ja ulkoiluja lukuun ottamatta pysymään kotona perheeni kanssa, totesi yksi.

Joissain kommenteissa vaadittiin jopa maskipakkoa kauppoihin tai "maskivahtia" kauppojen oville.

– Maski, ehdottomasti, kuului eräs tiivistetty vastaus.

Kommenteissa kiinnitettiin myös huomiota koronatesteihin pääsemiseen.

– Yhä ihmettelen miten voi olla mahdotonta järjestää Karhulaan koronan testauspaikkaa. Kun ei kaikilla Karhulasta ole mahdollisuutta kulkea noihin kahteen testipaikkaan autolla tai taksilla, jos ei kerta julkisia saisi käyttää testiin mennessä?

Eriarvoisuutta koettiin myös maskien jakamisessa.

– Huonosti on myös maskijako Kymsotelta järjestetty, vain kaupungin puolella jako. Ollaan niin eriarvoisessa asemassa eri puolilla kaupunkia asuvat. Jakoa myös muualle, Karhuvuoreen, Karhulaan, keskeisille paikoille. Apteekit voisivat myös ojentaa maskin maskittomalle asiakkaalle jo ovella.

Parissa puheenvuorossa kaivattiin myös tiukempaa rajavalvontaa.