Iiro Kajander oli halvaantua hypättyään pää edellä järveen — nyt hän haluaa varoittaa muita

Juhana Lappalainen

Helsingissä asuva Iiro Kajander toipuu vanhempiensa luona Kotkan Mussalossa. Onnettomuus on ollut hänelle silmät avaava kokemus.
Helsingissä asuva Iiro Kajander toipuu vanhempiensa luona Kotkan Mussalossa. Onnettomuus on ollut hänelle silmät avaava kokemus.

Järvenpäässä työskentelevä Iiro Kajander hyppäsi toukokuussa laiturilta järveen. Hän hyppäsi pää edellä, koska oli tottunut tekemään niin. Nyt hän viettää kolmen kuukauden mittaista sairauslomaa vanhempiensa luona Kotkassa.

— Laituri oli noin 25 tai 30 metriä pitkä. Vesi sen päässä oli kuitenkin vain 30—50 senttiä syvää, Kajander kertoo.

Kovasta iskusta huolimatta Kajander ei pyörtynyt. Hän nousi takaisin laiturille ja soitti kaverilleen, joka vuorostaan kutsui paikalle ambulanssin.
Sairaalassa todettiin, että Kajanderilta oli murtunut kaularangasta kaksi nikamaa. Toinen oli mennyt niin pirstaleiksi, että se jouduttiin uusimaan. Lonkasta otettiin palanen vahvaa luuta, josta tehtiin uusi nikama.

Vammat olisivat kuitenkin voineet olla paljon tätä pahemmat.

— Leikkaava lääkäri näki röntgenkuvan ennen kuin tapasi minut. Röntgenin perusteella hän oli odottanut neliraajahalvaantunutta potilasta.

Kajander leikattiin nopeasti. Oltuaan viikon sairaalassa hän pääsi pois ja matkusti vanhempiensa luo Kotkaan toipumaan.

Nyt hän on jo hyvässä kunnossa. Matka ei kuitenkaan ole ollut helppo.

— Leikkauksen jälkeisenä aamuna opettelin uudestaan istumaan ja kävelemään. Motoriikassa oli ongelmia, ja lihaskunto oli todella heikko.

Kajanderille ei jää onnettomuudesta pysyviä vammoja. Se on hänestä uskomatonta. Hän palaa töihin kesän jälkeen, mutta täydelliseen toipumiseen kuluu vielä jonkin aikaa.

Ennen kaikkea Kajander haluaa varoittaa muita ihmisiä vastaavien tapaturmien varalta. Hän toivoo, että jakamalla kokemuksensa hän pystyisi estämään vaikka vain muutaman halvaantumisen.

— Koskaan ei voi tietää, onko paikassa vain 30 senttiä syvää tai onko 15 sentin päässä pinnasta esimerkiksi ankkuri.

Lue lisää päivän lehdestä tai Kymen Sanomien mobiilisovelluksesta.

Tapani Iivanainen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.