Kotkan historialliselle Ruutikellarille etsitään kulttuurillista käyttöä – Mitä käyttöä keksisit remontoidulle rakennukselle?

Raimo Eerola

Työmaainsinööri Jarno Lahdensalo (vas.) ja työnjohtaja Haidar Medallal toivovat remonttinsa loppusuoralla olevalle ruutikellarille löytyvän hyötykäyttöä.

Kotkassa urheilustadionin läheisyydessä remontoitu Ruutikellari on rakennuksena hankalasti hyödynnettävissä. Rakennus on kylmillään eikä siinä ole sähköä ja kunnallistekniikkaa.

– Halusimme kuitenkin remontin avulla säilyttää historiallisesti arvokkaan rakennuksen jälkipolville, kertoo työmaainsinööri Jarno Lahdensalo kaupungin talokunnossapitoyksiköstä.

Ruutikellari 84 on Kotkan kaupungissa kolmanneksi vanhin rakennus ja se on muinaismuistolain suojelema kohde.

– Remonttitöissä ei saanut kajota edes alueen maapohjaan, kertoo Lahdensalo.

Ruutikellarin kattorakenteet on uusittu lähes kokonaan. Rakennuksen tiilikate ei ollut alkuperäinen, vaan sen alta löytyi vanha huopa.

– Alkuperäistä katemateriaalia ei kukaan voi sanoa varmuudella, uskoo Lahdensalo.

Remontti tehtiin kuitenkin vanhaa kunnioittaen. Esimerkiksi ovien naulat ja saranat tehtiin takopajalla vanhaan malliin.

Myös rakennuksen sortunut nurkka saatiin korjattua alkuperäisellä kivimateriaalilla.

Ruutikellarille toivotaan nyt löytyvän hyvän käyttötarkoituksen.

Kaupungin hallinnassa oleva rakennus on aiemmin toiminut muun muassa museon varastona. Ruutikellarissa säilytettiin muun muassa Ruotsinsalmen taistelusta säilynyttä esineistöä. Museo haki viimeiset esineensä pois viime keväänä.

Rakennuksessa on noin 150 neliömetriä betonista lattiapintaa.

Lahdensalon mielestä tilat sopisivat hyvin kulttuurilliseen toimintaan. – Mikäli hyviä ideoita rakennuksen käytölle löytyy, ne otetaan kyllä vastaan.

Mitä käyttöä sinä keksisit remontoidulle Ruutikellarille?

Kerro ideasi alla olevassa kommenttikentässä!

TIMO SUURNÄKKI

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.